Soini puolusti voimakkaasti hoitohenkilöstön oikeutta kieltäytyä avustamasta aborttia

Eduskunnan yleisistunnossa käytiin lähetekeskustelu kansalaisaloitteesta, jossa vaaditaan hoitohenkilökunnalle oikeutta kieltäytyä abortista.

terveys
Timo Soini
Ulkoministeri Timo Soini eduskunnan kyselytunnilla Helsingissä torstaina 8. lokakuuta. Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Perussuomalaisten kansanedustajan ja ulkoministerin Timo Soinin mukaan on häpeällistä, että terveydenhuollon henkilöstö ei voi Suomessa kieltäytyä raskaudenkeskeytyksistä. Eduskunnassa on käyty lähetekeskustelu kieltäytymisoikeutta koskevasta kansalaisaloitteesta.

Soinin mukaan Suomi on kehitysmaa tässä ihmisoikeuskysymyksessä. Jatkossa tämä johtaa hänen mukaansa siihen, että kun ajetaan eutanasiaa, niin todetaan, että siihenkin on osallistuttava.

Kansalaisaloitteen puolustajat korostivat, että vastaava lainsäädäntö on jo voimassa kaikissa Länsi-Euroopan maissa Suomea ja Ruotsia lukuun ottamatta.

Aloitetta puolustivat innokkaimmin kristillisdemokraattien kansanedustajat. Päivi Räsänen kummasteli ajatusta siitä, ettei muualla Euroopassa yleinen käytäntö sopisi Suomeen. Sari Essayah puolestaan korosti, ettei aloitteen hyväksyminen veisi keneltäkään oikeutta aborttiin.

Vastustajat huolissaan alueellisesta tasa-arvosta

Vastustajat varoittivat, että lainmuutos voisi käytännön elämässä viedä monilta mahdollisuuden aborttiin. RKP:n Eva Biaudet'n mukaan Euroopassa on maita, joissa naisilla ei käytännössä ole oikeutta aborttiin. Esimerkiksi Itävallassa on hänen mukaansa alueita, joilla yksikään lääkäri ei niitä tee.

Myös muun muassa vihreiden Emma Kari, SDP:n Tuula Haatainen ja vasemmistoliiton Li Andersson olivat huolissaan alueellisesta tasa-arvosta. Laki voisi heikentää mahdollisuuksia aborttiin esimerkiksi Lapissa, Haatainen sanoi.

Kokoomuksen Anne-Mari Virolaisen mukaan aloitteen kannattajat ohittavat suomalaisten terveydenhuollon liittojen suositukset ja sen, että paikallisesti asiasta pystytään jo nykyisin sopimaan. Uutta lainsäädäntöä ei hänen mukaansa tarvita. Saman puolueen Jaana Pelkonen korosti kaikkien alalle hakeutuvien tietävän, että abortit tulevat olemaan osa heidän työtään.

Lähetekeskustelun päätteeksi asia lähetettiin sosiaali- ja terveysvaliokuntaan.

Kansalaisaloitteen alullepanija valittiin keväällä eduskuntaan

Kansalaisaloite sai tuekseen noin 68 000 allekirjoitusta. Sen pani viime vuonna alulle lääketieteen lisensiaatti ja gynekologi Sari Tanus. Hänet valittiin kevään eduskuntavaaleissa Pirkanmaalta kristillisdemokraattien kansanedustajaksi.

Gynekologiyhdistys, eettinen neuvottelukunta ETENE ja Lääkäriliitto ovat linjanneet, että omantunnonvapaudesta ei tarvita erillistä lainmuutosta. Esimerkiksi Lääkäriliitto sallisi lääkärille oikeuden kieltäytyä raskaudenkeskeytyksestä, mutta katsoo, ettei lainmuutos ole tarpeen.