Hyppää sisältöön

Nainen, tarvitsetko töitä? Teknologiayrityksissä niitä riittää

Teknologia-alan yritykset kaipaavat kipeästi naisten ajatuksia ja osaamista. Näin markkinoitiin perjantaina päättyvää viikon mittaista Women in Tech -tapahtumaa Helsingissä. Naiset ovat enemmistönä jo monilla työpaikoilla ja opinahjoissa. Sen sijaan teknologiayrityksissä heitä on vähän.

Keskellä apulaisjohtaja Mervi Karikorpi Teknologiateollisuus ry:stä ja oikealla tapahtuman toinen ideoija KONE Oyj:n muotoilujohtaja Anne Stenros. Kuva: Julia Weckman

Kone- ja tuotantotekniikan-, sähkö- ja automaatiotekniikan tai tietotekniikan puolella opiskelijoista 80 prosenttia on miehiä ja aika miehisiä ovat myös alan yritykset. Yrityksissä kuitenkin tarvitaan monenlaista osaamista ja osaajia, kertoo apulaisjohtaja Mervi Karikorpi Teknologiateollisuus ry:stä.

Viikon aikana seminaareihin ja tapahtumiin osallistui noin tuhat naista.

Kuva: Julia Weckman

Menestyneiden naisjohtajien esityksillä ja opeilla yritettiin kannustaa naisia opiskelemaan teknisiä aloja, mutta myös hyödyntämään jo hankittua osaamistaan uudella tavalla.

– Toivomme, että tapahtuma antaa nuorille naisille rohkeutta tavoitella sitä mistä ovat innostuneita ja katsomaan teknologian sovelluksia uudesta näkökulmasta, sanoo apulaisjohtaja Karikorpi.

Konehallissa nainen huomataan

Nuorille naisille tarjottiin samalla rautaisannos vinkkejä uralla etenemiseen ja tilaisuuksia verkkottumiseen eri aloille.

– Teknisen alan valinneet naiset pärjäävät yleensä erinomaisesti. Hyvin hommat hoitava nainen huomataan, Karikorpi kertoo.

Lisäpotkua menestykseen saa siten, että hakeutuu yrityksissä erilaisiin tehtäviin edes väliaikaisesti. Esimerkiksi tuotekehitteljän on hyvä työskennellä välillä lähellä asiakkaitaan. Yrittäjäksi aikovalle tai uralla ylöspäin ponnistelevan kannattaa myös ottaa liiketoimintavastuuta joltakin osa-alueelta.

– On tärkeää olla hyvä jossakin osa-alueessa, mutta työuran varrella on hyvä myös laajentaa osaamistaan, Karikorpi neuvoo.

Women in Tech -tapahtuman järjestelijöinä Helsingissä ovat olleet Teknologiateollisuus ry:n, hissiyhtiö Koneen ja teknologiayritys Telesten johtajanaisista koottu tiimi. Tilaisuudet ja seminaarit oli suunnattu opiskelijoille ja jo työssä oleville naisille.

Women in Tech järjestettiin edellisen kerran yksipäiväisenä vuonna 2013.