Kokkola–Pietarsaaren lentoaseman palvelut vaarassa heiketä – "Vaikeuttaisi merkittävästi vientiyritysten toimintaa"

Kokkola–Pietarsaaren lentoasema ei välttämättä ole enää ensi vuoden alusta alkaen rajanylityspaikka Schengen-alueen ulkopuolelta tuleville yksityislennoille. Pohjanmaan kauppakamarin ja alueen kaupunkien mukaan muutos hankaloittaisi huomattavasti vientiyritysten toimintaa.

Kotimaa
lennonjohtotorni
Ari Vihanta / Yle

Sisäministeriön rajavartio-osasto on ehdottanut yksityislentojen rajanylityspaikkojen vähentämistä. Lausuntokierroksella olevassa uudessa asetuksessa Kokkola–Pietarsaaren lentoasema ei ole mukana Schengen-alueen ulkopuolelta tulevien yksityislentojen rajanylityspaikoissa.

Pohjanmaan kauppakamarin sekä Kokkolan ja Pietarsaaren kaupunkien mukaan muutos vaikeuttaisi merkittävästi alueen vientiyritysten toimintaa. Ne laativat parhaillaan asiasta lausuntoa rajavartio-osastolle.

– Alueella on vahva veneteollisuus, jonka asiakkaista löytyy paljon Schengen-alueen ulkopuolelta tulevia asiakkaita. Toki sillä on vaikutusta myös Kokkolan suurteollisuusalueen yrityksiin, toteaa Kokkolan kaupungin strategiapäällikkö Piia Isosaari.

Se kyllä hidastaisi lennon saapumista tälle alueelle.

Piia Isosaari, strategiapäällikkö

"Yksi byrokraattinen pysähdys lisää"

Isosaaren mukaan muutos tarkoittaisi sitä, että Schengen-alueen ulkopuolelta Kokkola–Pietarsaaren kentälle tulevien yksityislentojen rajatarkastukset suoritettaisiin jollakin muulla rajanylityspaikalla. Ne tehtäisiin siis todennäköisesti joko Vaasassa tai Oulussa, minkä jälkeen lennettäisiin Kokkola–Pietarsaaren kentälle.

– Tämä kyllä hidastaisi lennon saapumista tälle alueelle. Matkaan tulisi yksi, periaatteessa byrokraattinen, pysähdys lisää, Isosaari harmittelee.

Suunnitelmia on perusteltu säästöillä.

– Varmaankin hallinnollista kustannussäästöä yritetään hakea. Omasta mielestäni aika pienistä säästöistä on kyse, ja se pitäisi suhteuttaa siihen, kuinka suuria vaikutuksia muutoksella on, Isosaari sanoo.

Kaupungit ja kauppakamari jättävät rajavartio-osastolle lausunnon lokakuun puolivälin jälkeen. Rajavartiolaitoksen suunnitelman mukaan muutos tulisi voimaan ensi vuoden alussa.