1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Tytöllä voi hyvin olla jo kolme bestistä – määrä ei silti korvaa laatua

Sukupuolten väliset erot ovat tasoittumassa myös ystävyyssuhteissa. Kun pojat ovat jo pitkään liikkuneet isommissa porukoissa, on nykyään tytöilläkin useita parhaita ystäviä.

Kuva: Henrietta Lehtinen / Yle

Perinteisesti on totuttu siihen, että tytöllä on yksi paras ystävä, jonka kanssa jaetaan ilot ja surut. Pojat sen sijaan ovat jo pitkään liikkuneet kaveriporukoissa, eikä yhtä parasta ystävää monissa tapauksissa ole ollut.

Nyt useilla tytöillä on monta parasta ystävää.

Kasvatuspsykologian dosentti Niina Junttila Turun yliopistosta sanoo, ettei muutos näy vielä tilastoissa. Ne tulevat kuitenkin perässä, ja Junttila pitää suuntaa järkeenkäypänä.

– Sukupuolten väliset erot ovat vähitellen pienenemässä. Kun tasa-arvo lisääntyy, monet sukupuoliroolit vähenevät. Tytöt alkavat käyttäytyä vähän kuin pojat ja pojat taas vähän niin kuin tytöt, Junttila sanoo.

Kavereita parikymmentä, bestiksiä muutama

12-vuotiailla Saara Krogeruksella ja Tilda Virtasella on molemmilla muutamia parhaita ystäviä. Ehkä kolme, tytöt sanovat. Kavereita sen sijaan on parikymmentä.

Jos on vain yksi ystävä ja tulee jotain kitkaa, pahanolontunteen todennäköisyys nousee korkeammalle.

Niina Junttila

– Jos asuu jonkun lähellä, hänen kanssaan tulee oltua paljon. Silloin kaverista voi tulla paras kaveri, Saara Krogerus kertoo.

Dosentti Niina Junttilan mukaan parhaiden ystävien kasvaneeseen määrään liittyy ainoastaan yksi ongelma.

– Jos joukosta tipahtaa kokonaan pois se läheinen, tärkeä ystävyyssuhde, Junttila sanoo.

Muuten ystävien ja parhaiden ystävien suuri lukumäärä on yksinomaan positiivinen asia. Parhaimmillaan se voi olla ehkäisemässä yksinäisyyttä.

– On suurempi mahdollisuus löytää yhteys toisen kanssa, jos porukkaa on paljon. Jos on vain yksi ystävä ja tulee jotain kitkaa, pahanolontunteen todennäköisyys nousee korkeammalle, Junttila sanoo.

On niin paljon valinnanvaraa, että ei pysty valitsemaan yhtä, joka on ylitse muiden.

Kiti Suupohja

Yksikin luotettava ystävä riittää

Kun tytöiltä kysyy, miksi heillä on monta parasta ystävää, eivät he heti keksi syytä. Ystäviä vain kertyy: kouluista, harrastuksista ja muista ympyröistä.

– Ensin on yksi paras kaveri, ja sitten tapaat jonkun tosi kivan toisen kaverin. Ja hänestäkin tulee paras kaveri, Tilda Virtanen selittää.

– On niin paljon valinnanvaraa, ettei pysty valitsemaan yhtä, joka on ylitse muiden, sanoo 15-vuotias Kiti Suupohja. Hän liikkuu muutaman hengen kaveriporukassa ja pitää kaikkia samanarvoisina, parhaina ystävinään.

Dosentti Niina Junttila muistuttaa, ettei ystävien määrä aina korvaa laatua. Yksi hyvä ystävä voi olla parempi kuin 50 kohtalaisen hyvää kaveria.

Jos on joku salaisuus, jota ei voi kertoa yhdelle parhaalle kaverille, voi kertoa sen toiselle parhaalle kaverille.

Tilda Virtanen

Tytöt ovat samaa mieltä, ainakin osittain.

– Koen tärkeämmäksi sen, että on kavereita joiden kanssa viihdyn. Sillä ei ole väliä, onko niitä yksi vai kuusi, Kiti Suupohja kuvailee.

– Voi olla yksikin kaveri, jos se on hyvä ja luotettava kaveri, Tilda sanoo.

Toisaalta kavereiden määrälläkin on merkityksensä. Jos yhden parhaan ystävän kanssa tulee riitaa, on hyvä olla muitakin ystäviä.

– Tai jos on joku salaisuus, jota ei voi kertoa yhdelle parhaalle kaverille, voi kertoa sen toiselle parhaalle kaverille, Tilda Virtanen lisää.