1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Professori uskoo: Korkein oikeus huomioi Ulvilan surman uudet todisteet

Syyttäjän uusien todisteiden mukaan hätäkeskuspuhelu oli osittain nauhoitettu ja se todistaa Anneli Auerin syyllisyydestä.

Kotimaan uutiset
Anneli Auer oikeudenkäynnissä Satakunnan käräjäoikeudessa 4. lokakuuta 2013.
Anneli Auer oikeudenkäynnissä Satakunnan käräjäoikeudessa 4. lokakuuta 2013.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Jukka S. Lahti surmattiin vuonna 2006 omassa kodissaan. Syyttäjän mukaan teon teki hänen aviopuolisonsa Anneli Auer.

Hovioikeus vapautti kuitenkin Auerin kaikista syytteistä viime helmikuussa. Sen jälkeen syyttäjä haki valituslupaa tuomioon korkeimmalta oikeudelta.

Viimeisin käänne tuli julki, kun syyttäjä pyysi, että korkein oikeus ottaisi huomioon uudet todisteet Anneli Auerin soittamasta hätäkeskuspuhelusta.

Syyttäjän käyttämä uusi asiantuntijaryhmä päätyi siihen, että oikeudenkäynnin keskeisenä todisteena pidetty, Anneli Auerin soittama hätäkeskuspuhelu oli osin nauhoitettu etukäteen ja että se todistaa Auerin olevan murhaaja.

– Aika yllättävä tieto, että taas tämmöinen käänne jutussa, sanoo Turun yliopiston rikosoikeuden professori Jussi Tapani.

Tapani kuitenkin huomauttaa, että ohjelmistot ovat kehittyneet ajasta, jolloin hätäpuhelunauhoitetta alunperin tutkittiin.

– Siinä mielessä nämä uudet todisteet eivät ole aivan ennakoimattomia.

Jussi Tapani on seurannut Ulvilan surmaoikeudenkäyntiä alusta saakka. Tapani pitää vuosia kestänyttä ja monia käänteitä sisällään pitänyttä oikeudenkäyntiä Suomen oloissa täysin erikoislaatuisena.

– Tämäkin on poikkeuksellista, että ollaan jo toista kertaa korkeimmassa oikeudessa. Murhajutussa on toki siinä mielessä kovat intressit, että siitä voidaan tuomita elinkautiseen.

Korkeimman oikeuden uusinta on harvinaista

Professori Jussi Tapanin mukaan uusien todisteiden vieminen korkeimpaan oikeuteen on harvinaista.

– Yleensä korkeimpaan oikeuteen viedään kerralla kaikki se materiaali, mikä on käsitelty aikaisemmissa oikeusasteissa. Kyllä tämä siinä mielessä on erittäin poikkeuksellista.

Jussi Tapani sanoo, että korkein oikeus joutuu pohtimaan erittäin tarkasti, hyväksyykö se syyttäjän toimittamat uudet todisteet. Professori kuitenkin uskoo, että korkein oikeus hyväksyy ne.

– Kyllä tämä näyttää sen verran kiintoisalta käänteeltä, että kuvittelisin, että uudet todisteet otetaan vastaan, Jussi Tapani sanoo.

Anneli Auerin asianajaja Juha Manner ei halunnut tässä vaiheessa kommentoida syyttäjän uusia todisteita.

Lue seuraavaksi