Asunnottomuus uhkaa lisääntyä: "Tämä leviää uudestaan käsiin"

Turvapaikanhakijoiden määrän nopea kasvu on mullistamassa asunnottomuuden ehkäisemiseksi tehdyt suunnitelmat. Sadat uudet asunnontarvitsijat uhkaavat kääntää asunnottomuuden jälleen kasvuun muun muassa Tampereella.

turvapaikanhakijat
Ihmisen varjo lankeaa lattiaan.
Yle

Pitkäaikaisasunnottomuus on vähentynyt vuodesta toiseen mm. Tampereella. Sadat uudet asunnontarvitsijat uhkaavat kuitenkin kääntää asunnottomuuden jälleen kasvuun.

– Tilanne on saatu hallintaan pitkäaikaisasunnottomuuden vähentämisohjelman avulla Tampereella. On kuitenkin pelko, että tämä leviää uudestaan käsiin, kun on tullut satoja uusia asunnonhakijoita, Tampereen kaupungin suunnittelupäällikkö Maritta Närhi sanoo.

– Turvapaikanhakijoiden tulo vaikuttaa todella paljon meidän asunnottomuustilanteeseen. Tilanne ehkä helpottuu, jos he saavat asunnon yksityisiltä markkinoilta ja saamme vuokra-asuntoja lisää sitä kautta.

Tampereella on jo nyt hätämajoituksessa satoja turvapaikanhakijoita. Lisäksi moni nyt pienen kunnan vastaanottokeskuksessa tai hätämajoituksessa olevista turvapaikanhakijoista haluaa suuriin kaupunkeihin oleskeluluvan saatuaan. Tuhannen taalan kysymys kuuluu, mistä heille kaikille löydetään asunto? Hätämajoitustilat eivät välttämättä sovi pitkäaikaiseen asumiseen.

Asuntoloiden rakentaminen vähenee

Asunnottomuuden hoidon painopiste on muuttumassa Suomen suurissa kaupungeissa. Esimerkiksi Tampereella Pispalan entiselle paloasemalle parhaillaan saneerattava tukiasumisyksikkö pitkäaikaisasunnottomille päihdekuntoutujille on tällä erää viimeinen asuntola, jonka kaupunki rakentaa.

Maritta Närhen mukaan jatkossa tavoitteena on etsiä yksittäisiä asuntoja muun asuntokannan keskeltä.

– Pyrimme siihen, että saisimme yksityisiä markkinoita mukaan nykyisten kaupunkiomisteisten vuokrayhtiöiden lisäksi. Siellä on paljon potentiaalia ja ulkomailla on hyviä malleja, miten yksityisiä markkinoita voitaisiin hyödyntää myös täällä Suomessa.