Henkilökunnan hälyttäminen sairaalalle takelteli suuronnettomuusharjoituksessa

Kainuun keskussairaalan suuronnettomuusharjoitus on ohi. Muutamista ongelmakohdista huolimatta harjoitus sujui kokonaisuudessaan hyvin.

suuronnettomuudet
Suuronnettomuusharjoituksen potilaita odotustilassa.
Arto Loukasmäki / Yle

Kainuun keskussairaalan torstaisessa suuronnettomuusharjoituksessa havaittiin muutamia ongelmia, jotka liittyivät viestintään.

– Ensimmäinen ongelma oli henkilökunnan hälyttäminen paikalle puhelimella, sillä ensimmäisellä kerralla viestit eivät menneet perille. Mutta lopulta paikalle saatiin 87 henkilöä, kuntayhtymän johtaja Maire Ahopelto toteaa.

Ongelmia oli myös tietoteknisellä puolella. Viranomaisviestintäyhteydet eli Virve-yhteydet ja tulostimet eivät toimineet, ja näiden lisäksi oli verkkoyhteysongelmia.

– Myös osa sairaalan kuulutuksista ei kuulunut, muun muassa osasto 12:ssa ja päivystyksessä kuulutukset eivät toimineet. Toimintaan varautuminen ei näin ollen lähtenyt liikkeelle toivotulla tavalla. Varmimmat viestintävälineet ovat edelleen vanhat perinteiset kynä, lehtiö, lähetti ja lankapuhelin, Ahopelto mainitsee.

Ensimmäinen hälytys tehtiin kello 15.30, mutta verkko-ongelmien takia esimerkiksi henkistä apua harjoitukseen tarjonnut Kajaanin evankelis-luterilainen seurakunta sai hälytyksen vasta hiukan ennen neljää. Ongelmista johtuen myös sosiaalisen median kokeilu ei toiminut laisinkaan.

Vaikka viestinnässä ja tietotekniikassa olikin ongelmia, harjoitus toimii kokonaisuudessaan hyvin.