Nasa: Plutossa sininen taivas ja punaista jäätä

Heinäkuussa Pluton ohittanut New Horizons -luotain lähetti viime viikolla uusia kuvia Maahan.

Ulkomaat
Pluto
Nasa

Pluton taivas on sininen, kertoo Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa. Järjestön New Horizons -luotain havaitsi Pluton sinisen taivaan historiallisen ohilentonsa aikana heinäkuussa.

Luotain lähetti kuvia jäisen kääpiöplaneetan ilmakehän usvasta viime viikolla. Nasa julkaisi kuvan (siirryt toiseen palveluun) sinertävästä ilmakehästä torstaina.

Tutkijoiden mukaan Pluton ilmakehän usvan partikkelit ovat todennäköisesti punaisia tai harmaita, mutta ne levittävät sinistä valoa.

– Tuo huomiota herättävä sininen värisävy kertoo meille usvan partikkelien koosta ja koostumuksesta, sanoo Coloradossa sijaitsevan Southwest Research Instituten tutkija Carly Howett.

Hänen mukaansa sininen taivas johtuu usein tavasta, jolla hyvin pienet partikkelit hajottavat auringonvaloa.

– Maassa nuo partikkelit ovat hyvin pieniä typpimolekyylejä. Plutossa ne näyttävät olevan suurempia, mutta silti suhteellisen pieniä, noen kaltaisia partikkeleja, joita kutsumme toliineiksi.

Tutkijat ovat myös löytäneet Pluton pinnalta useita pieniä vesijääalueita, jotka näyttävät olevan punaisia.

– Olen yllättynyt, että tämä vesijää on niin punaista. Emme vielä ymmärrä vesijään ja punertavien toliiniväriaineiden välistä suhdetta Pluton pinnalla, sanoo Marylandin yliopiston tutkija Silvia Protopapa.

Lähteet: AP