Sosiaalinen media kuohahti pakolaiskriisin hyödyntämisestä muotikuvissa

Unkarilaisen muotikuvaajan otokset, joissa puolialastomat mallikaunottaret nojailevat Unkarin pystyttämään raja-aitaan, on tuomittu tyylittömiksi ja suorastaan sairaiksi.

turvapaikanhakijat
Kaunis huivipäinen nainen huopaan kietoutuneena katsoo tiukasti kameraan. Taustalla seisoo ja istuskelee muita turvapaikanhakijanaisia ja -miehiä.
Matkansa jatkumista Makedoniassa syyskuun lopussa odottanut nainen oli aito turvapaikanhakija aidossa asussa.Georgi Licovski / EPA

Unkarilainen valokuvaaja on joutunut vetämään internetsivultaan muotikuvat, joissa hän hyödynsi pakolaisten ja muiden turvapaikanhakijoiden ahdinkoa. Kuvat aiheuttivat raivoa sosiaalisessa mediassa ympäri Eurooppaa.

Nimekkään muotikuvaajan Norbert Baksan kuvasarjassa Der Mirgrant, siirtolainen, on muun muassa otos liki paljasrintaisesta mutta huivipäisestä mallista poseeraamassa selfielle. Taustalla oli piikkilanka-aitaa, jollaisella Unkari on eristänyt rajansa turvapaikanhakijoilta.

Toisessa kuvassa on maassa istuva, aitaa puristava nainen, joka tuijottaa tyhjin silmin kaukaisuuteen. Asunaan hänellä on polvipituisen mokkasaappaat ja musta satiinijakku.

"Inhottava ja tyylitön mainoskampanja", tuomitsi syyrialainen valokuvaaja Sima Diab sosiaalisessa mediassa. "Todella sairasta", kommentoi brittikuvaaja Lewis Bush.

Baksa: Epätoivoinen voi olla myös laatuvaatteissa

Baksa sanoo omassa Twitter-viestissään halunneensa saada ihmiset tarkastelemaan ja arvioimaan nykyistä tilannetta eri kulmista.

Uutistoimisto AFP:n haastattelussa hän sanoo, etteivät tiedotusvälineet ole käsitelleet riittävän monipuolisesti turvapaikanhakijakriisiä, joka on Euroopan pahin sitten toisen maailmansodan.

– Tilanne on hyvin sekava. Halusimme kunnioittaa sekavuutta kuvaamalla jonkun, joka on samalla epätoivoinen ja hyvin kaunis, ja joka kaikesta huolimatta omistaa laadukkaita vaatteita ja älypuhelimen, Baksa perusteli.

Vaikka Baksa on poistanut kiistellyt kuvat (siirryt toiseen palveluun) omalta sivultaan, ne eivät tietenkään ole verkosta kadonneet, kun ovat kerran liikkeelle päässeet.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset