1. yle.fi
  2. Uutiset

Tähtinäytöksissä katsellaan nyt upeaa planeettakonjuktiota

Kuunsirpin ympärillä on parhaillaan käynnissä poikkeuksellisen hieno planeettanäytelmä. Jupiter, Mars, Kuu ja kirkas Venus kaunistavat aamutaivasta vieri vieressä hetkeä ennen auringon nousua.

luonto
Arktos-seuran suurimmasta kaukoputkesta havainnoidaan esimerkiksi Jupiterin kuita.
Arktos-seuran suurimmasta kaukoputkesta havainnoidaan esimerkiksi Jupiterin kuita. Arto Veräjänkorva / Yle

Viime yöt ovat tarjonneet tähtitaivaalla huikeaa revontulten tanssia. Useana peräkkäisenä iltana ja yönä revontulia on näkynyt pakkastaivaalla runsaasti.

Lisäksi aamutaivaalle on vieretyksin kokoontunut komea planeettaryväs, kertoo Oulun tähtitieteellisen Arktos-seuran puheenjohtaja Jussi Kantola.

– Itäisellä taivaalla konjuktio jatkuu lähes koko lokakuun. Tänään kuun vierellä näkyy Venuksen, Jupiterin ja Marsin konjuktio Regulus-tähden lähellä, Kantola kertoo.

– Kirkkain planeetta on aamu- ja iltatähtenä tunnettu Venus.

Näytöksissä taivaankappaleita pääsee tarkastelemaan lähempää

Paras paikka Oulussa yötaivaan tähystelyyn on Puolivälinkankaan tähtitorni. Oulun moottoritien varressa, lentävää lautasta muistuttavan Puolivälinkankaan vesitornin huipulla, on Arktos-seuran observatorio.

Siellä seura järjestää suosittuja tähtinäytöksiä torstai-iltaisin. Perjantaiaamuna konjuktion kunniaksi järjestetty ylimääräinen näytös alkoi jo kello viiden aikaan aamulla.

Tähtinäytöksiin ilmoittaudutaan netissä etukäteen, sillä torniin pääsee kerrallaan vain puolenkymmentä lämpimästi pukeutunutta vierasta.

– Kun sää salliii, oven takana on yleensä pieni jono tulijoita, Jussi Kantola kertoo.

Perjantaina suurin kaukoputki suunnattiin Jupiteriin, jonka läheisyydestä erottui vaivatta sen neljä suurinta kuuta: Europa, Io, Ganymedes ja Kallisto.

Vesitornin kattotasanteella voi pienemmistä kaukoputkista lisäksi seurata kuuta ja sitä osin varjostavaa maan kajoa sekä planeettoja.

Lue seuraavaksi