1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Japanilainen ei enää huoli, huolisiko turisti? Tokio houkuttelee valaanlihalla

Japani perustelee valaanpyyntiään tieteellä, mutta liha päätyy lautasille – tai kylmävarastoon, sillä japanilaisille se ei juuri enää maistu. Ruokafestivaali tarjoaa sitä nyt turisteille.

Ulkomaat
Valaanlihaa lautasella.
FRANCK ROBICHON / EPA

Japani on jatkanut valaanpyyntiä uhmakkaasti kovasta kansainvälisestä kritiikistä huolimatta. Pyyntiä perustellaan tieteelliseksi ja myös sillä, että valaanliha on osa japanilaista ruokavaliota. Yksi pääkaupungin Tokion alueista haluaa siitä nyt myös turistihoukuttimen.

Shibuan shoppailualueen gourmetkeskus Ebisu järjestää kolmatta kertaa festivaalin, jossa pyritään esittelemään valaanlihan herkullisuutta. Lähes 30 ravintolaa tarjoilee ruokalajejaan lokakuun puoliväliin jatkuvalla festivaalilla.

Valaanlihaan en koskisi, vaikka maku olisi maailman taivaallisin.

Yhdysvaltalainen turisti Tokiossa

Japanissa käy yhä enemmän ulkomaalaisia, ja Ebisun festivaali on ensi kertaa suunnattu juuri heille. Hyvin harva heistä kajoaa valaanlihaan, vaikka sitä suosittelevat kehuvat makua hirvenlihan kaltaiseksi.

– Tuskinpa söisin sitä, ellen olisi suorastaan kuolemassa nälkään eikä mitään muuta olisi saatavilla, sanoi uutistoimisto AFP:n Ebisussa haastattelema kanadalaisnainen.

Ranskalaisnainen arveli voivansa maistaa valaanlihaa – edellyttäen, ettei valas ole tapettaessa joutunut kärsimään – mutta yhdysvaltalaismies sanoi pysyttelevänsä mieluummin pois koko Ebisusta. Valaanlihaan hän ei koskisi, vaikka maku olisi maailman taivaallisin, hän sanoi.

Channel New Asia (siirryt toiseen palveluun) kertoo Ebusun festivaalista ja valaanlihan syönnistä YouTube-videossa.

Kanta kestää, sanoo Japani

Kansainvälinen valaanpyyntikomissio on vaatinut Japanilta lisätodisteita uuden valaanpyyntiohjelman tieteellisyysperusteiden pitävyydestä. Uuden ohjelman mukaan Japani pyytäisi Etelämantereen vesillä 12 vuoden aikana lähes neljä tuhatta lahtivalasta.

Aiempi ohjelma, jossa vuosittainen pyyntikiintiö oli 900 lahtivalasta, tuomittiin laittomaksi YK:n alaisessa rikostuomioistuimessa. Uudessa ohjelmassa vuosikiintiö on 333.

Japani perustelee pyyntiään Antarktiksen meriluonnon rakenteen ja toiminnan selvittämisellä. Japanin mielestä valaita, etenkin lahtivalaita, on niin paljon, että kanta kestää pyynnin hyvin.

Köyhien proteiinille etsitään uusia syöjiä

Kansainvälisen oikeuden päätöksen vuoksi Japani ei pyytänyt viime kaudella lainkaan valaita, ensi kerran sitten vuoden 1987, vaikka pyyntialukset olivat merellä. Kahdella aiemmalla kaudella saalis jäi tuntuvasti aiottua pienemmäksi, ennen muuta siksi, että suojelujärjestö Sea Shepherd onnistui pyynnin häirinnässä.

Japanilaisten enemmistö kannattaa pyyntiä, mutta ei syö valaanlihaa.

Äärimmilleen täyttyneet kylmävarastot ovat alkaneet tyhjentyä saaliiden pienetessä, ja valaanlihaa myös tuodaan toisesta pyyntikieltoa rikkovasta maasta, Islannista.

Kulutus on kuitenkin ollut jo pitkään laskussa. Toisen maailmansodan jälkeen valaanliha oli Japanissa köyhien tärkein proteiininlähde, mutta nykyisin valasta tarjotaan lähinnä joissakin erikoisravintoloissa – kuten Ebisussa – ja koululounailla.

Pyyntiä japanilaisten enemmistö silti kannattaa, lähinnä kansallisesta ylpeydestä vastalauseena ulkomaiden painostuksena pidetylle kiellolle.

Lähteet: AFP, Yle Uuiset

Lue seuraavaksi