1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Huippukokki toivoo muikunmädille brändin nousua – "Kaviaari jää kirkkaasti kakkoseksi"

Muikunmäti on Suomessa suurta herkkua, mutta ruotsalaiset ovat onnistuneet brändäämään oman mätinsä maailman parhaaksi. Kokki Markus Maulavirran mukaan tilanne kuvastaa suomalaisten markkinatehottomuutta.

Kuva: Riina Ahonen / Yle

Maulavirta arvostaa muikunmädin maun yli muiden mätien. Se voittaa hänen mukaansa maussaan jopa sammenmädin eli kaviaarin.

– Kaviaari jää kirkkaasti kakkoseksi. Muikunmäti on puhtaan makuinen, rasvainen ja raikas. Pieni koko on myös miellyttävä.

Maulavirran mukaan osa muikunmädin puoleensavetävyydestä syntyy sen punertavan oranssista väristä. Väri tosin vaihtelee hieman vesistöstä riippuen.

Makuelämysten lisäksi muikunmädistä saa myös paljon omega 3 -rasvahappoja.

Mätiä ei osata markkinoida

Maulavirran mukaan muikunmädin syönnillä on Suomessa pitkät perinteet. Kokkia kuitenkin harmittaa, että ruotsalaiset ehtivät brändätä oman mätinsä maailman parhaaksi ennen Suomea.

– Harmittaa meidän vaatimattomuus ja markkinatehottomuus. Me emme ymmärtäneet brändätä Saimaan tai Päijänteen mätiä.

Peliä ei ole Maulavirran mukaan vielä menetetty suomalaisen mädin arvostuksen suhteen ulkomailla, mutta etulyöntiasema on kuitenkin jo mennyt.

Monikäyttöinen ruoka-aine

Maulavirta aikoo lähteä Mikkelin Anttolaan mädinhakumatkalle syksyllä. Kokin mukaan on tärkeää osata ajoittaa mädin ottaminen oikeaan aikaan sen kehitystä.

– Se vaikuttaa makuun ja rakenteeseen. Mädin pitää olla sopivan pehmeää.

Maulavirran mukaan muikunmätiä voi käyttää hyvin erilaisissa ruoissa. Parhaimmillaan se on kuitenkin vähän käsiteltynä. Kuumennus pilaa herkun helposti.

– Mitä vanhemmaksi tulee, sitä yksinkertaisemmin mädin haluaa käyttää. Se on niin hienon makuinen, ettei kannata alkaa elvistelemään.

Kokki on itse käyttänyt muikunmätiä muun muassa blinien, poron, sienten ja eri kalojen kanssa.

Herkullisimmillaan mäti on Maulavirran mukaan kuitenkin paahdetun ruisleivän päällä, voin, sipulin, suolan ja pippurin kera.