Hyppää sisältöön

Terveysjätti Mehiläinen laskutti liikaa – asian paljastuttua se uhkasi vetää lääkärinsä pois vankiloista

Ylen tietojen mukaan terveysjätti Mehiläinen laskutti keikkalääkäreistään yli puolet korkeampaa hintaa, kuin mitä oli sovittu. Kun Rikosseuraamuslaitos reklamoi asiasta, Mehiläinen uhkasi vetää lääkärinsä pois vankiloista.

Kuva: Mikko Ahmajärvi / Yle

Suomen vankiloiden terveydenhoidosta vastaava ylilääkäri Heikki Vartiainen istuu pöytänsä takana työhuoneessaan Vantaan Tikkurilassa. Vartiaisen ei tarvitse kauan miettiä, millainen on hyvä vankilalääkäri. 

– Ei pidä olla sellainen, että pyrkii rankaisemaan potilasta siitä, että hän on vanki. Täytyy olla valmis auttamaan, niin kuin lääkärin etiikkaan kuuluu. Asenne pitää olla oikea.

Asenne ei aina ole täysin kohdallaan Vartiaisen mielestä yksityisillä terveysalan yhtiöillä. Niistä Vartiaisella on paljon kokemusta. Koska vankiloihin on vaikea löytää vakituista lääkäriä, lääkäripalvelut ostetaan usein keikkalääkäreitä välittävistä yrityksistä.

– Näiden yhtiöiden pääasiallinen tavoite ei ole tuottaa mahdollisimman hyviä terveyspalveluja, vaan mahdollisimman paljon voittoa. Se näkyy valitettavasti joskus toiminnassa.

"Firman vähän isompi tappi totesi, että eihän sopimuksessa tämmöistä olekaan"

Johtava ylilääkäri Heikki Vartiainen ihmettelee keikkalääkäreitä välittävien yksityisten terveysyhtiöiden toimintaa. Kuva: Yle

Vartiainen havahtui viime keväänä keikkalääkäreitä toimittavan suuren suomalaisen terveystalon laskutukseen.

– Havaittiin, että meillä alkaa mennä budjetti sekaisin. Tarkasteltiin tilannetta ja huomattiin, että meiltä oli otettu ylilaskutusta. Sopimuksesta poiketen oli otettu tämmöinen toimitustakuuhinta, jota me emme edes tarvitse.

Kuinka paljon tuo hinta oli kalliimpi kuin sopimuksessa ollut alkuperäinen hinta?

– Se oli yli 50 prosenttia suurempi.

Vartiainen oli yhteydessä keikkalääkäreitä toimittaneeseen yhtiöön. Vastaus yllätti kokeneen lääkärin.

– Siinä ilmeni ihan semmoista suoranaista kiristystä, kun meille sanottiin, että nämä lääkäripalvelut loppuvat, jos emme maksa tuota korkeampaa hintaa.

Vartiainen oli yhteydessä ylempään johtajaan.

– Sitten siirsimme vähän korkeammalle tasolle tätä keskustelua. Kyseisen firman vähän isompi tappi totesi, että eihän sopimuksessa tämmöistä (toimitustakuuhintaa) olekaan.

Laskutuskiista päätyi siihen, että terveysalan yhtiö palautti Rikosseuraamuslaitokselle liikaa perityt summat.

"Haastattelu ei kuulosta houkuttelevalta"

Rikosseuraamuslaitoksen terveydenhoitoyksikön johtava ylilääkäri Heikki Vartiainen ei suostu kertomaan, minkä terveysalan yhtiön kanssa laskutuskiista käytiin.

Ylen useista eri lähteistä saadun tiedon mukaan laskutuskiistan toinen osapuoli oli Mediverkko, joka yhdistyi terveysjätti Mehiläiseen viime vuoden lopulla.

Yle otti yhteyttä keikkalääkäreiden laskutusasiaa hoitaneeseen Mehiläisen johtajaan Markku Närenevaan.

– Haastattelu ei kuulosta houkuttelevalta, Näreneva totesi puhelimessa.

Näreneva kieltäytyi vastaamasta kysymyksiin kameran edessä tai puhelinhaastattelussa. Hän kommentoi sähköpostilla laskutuskiistaa näin.

– Käsityksemme mukaan Rise halusi jatkaa toimitustakuullisen palvelun tilaamista myös uudella sopimuskaudella. Rise teki kuitenkin päätöksen palveluiden tilaamisesta ilman toimitustakuuta jatkossa. Sopeutimme palveluntuotannon siihen, ja myös sopimuksen mukainen laskutus tarkastettiin siihen, toteaa sähköpostissa Mehiläisen Perusterveydenhuolto ja kunta-asiakkaat yksikön johtaja Markku Näreneva.

Vartiainen on pohtinut laskutuskiistaa viime keväästä lähtien.

– Kyllä tämä lisäsi minulla entisestään epäilyksiä vuokralääkäritoiminnan eettisyydestä.

Vankilalääkärien tilannetta käsitellään Ylen radio- ja televisiouutisissa tänä iltana.

.
.