Hyppää sisältöön

Kenen totuus on oikea totuus? Älä jää yhden median varaan

Mikä on totta? Ketä uskoa? Mitä ja miten kysytään? Kuka on valittu vastaamaan? Mikä on näkökulma? Entä lähde? Yritetäänkö minuun vaikuttaa? Näinä päivinä kriittinen medialukutaito on ehkä tärkeämpää kuin koskaan. Somessakin tai ehkä varsinkin sosiaalisessa mediassa.

Medialukutaito on kyky lukea ja ymmärtää mediaa, tulkita tekstiä, kuvaa ja ääntä. Helppoa tähän asti. Mutta entä, kun mediatulvan viestit pitää pystyä suodattamaan, tulkitsemaan pintaa syvemmältä ja rivien välistä. Löytää mahdolliset piilomerkitykset, erottaa oleellinen epäolennaisesta.

Mediakriittisyys lähtee riittävän monen median seuraamisesta. Tätä mieltä on kouluttaja, mediatukija, äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori, KM Pia Lumme.

– Hae moniäänisyyttä. Katso, kuuntele ja lue. Vertaa eri kanavia ja medioita. Al Jazeera Lähi-Idässä kertoo asioista ehkä eri tavalla kuin me Suomessa. Toinen media tuo yhden näkökulman, toinen väline toisen. Seuraa keskusteluohjelmia, lue mielipiteitä ja kolumneja, Lumme listaa.

Kiire ei riitä kouluttajalle selitykseksi siihen, että oma tietämys rajoittuisi yhden median varaan. Valtaosalla aikuisista on älylaite, johon on helppo valita seurattavansa.

Voi olla, että yksi syy siihen, ettei tietoa haeta riittävän laajasti, on se, että ilmaista tietoa on niin paljon, etteivät ihmiset lähde maksaaman esimerkiksi nettilehdistä.

– Voi olla, että yksi syy siihen, ettei tietoa haeta riittävän laajasti, on se, että ilmaista tietoa on niin paljon, etteivät ihmiset lähde maksaaman esimerkiksi nettilehdistä, Lumme arvelee.

Mitä oletan tietäväni

Mediatutkija kehottaa myös olemaan kiinnostunut lukemastaan ja toteaa, että lähtökohtana mediakriittisyyden oppimiselle on se, että on itse tietoinen siitä mitä olettaa tietävänsä, ja siitäkin mitä ei tiedä.

– Ole kiinnostunut kenen näkökulmasta kirjoitetaan, mitä lähteitä ja pohjia tiedon ja ohjelman/artikkelin rakentamiseksi on käytetty. Kun seuraat erilaisia näkökulmia, erilaisia mielipiteitä, pystyt arvottamaan ja pohtimaan paremmin esimerkiksi sitä, mitä valintoja mediassa on jo tehty.

Jokainen mediankäyttäjä tulkitsee näkemänsä ja kuulemansa myös omien asenteidensa ja ennakkoluulojensakin kautta.

Suostu lukemaan, kuuntelemaan ja ottamaan selvää toisten ihmisten ajatuksista.

– Suostu lukemaan, kuuntelemaan ja ottamaan selvää toisten ihmisten ajatuksista. Se ei välttämättä ole helppoa, se vaatii kyspyyttä ja omien asenteiden tiedostamista. Mutta rakentaa ennakkoluulottomampaa maailmaa, niin uskon, Lumme pohtii.

Aikuisen medialukutaitoon vaikuttaa tietysti myös jo pelkkä lukutaito. Toinen tyytyy pikaiseen selailuun ja pintalukuun, toinen paneutuu syvälukemalla. Mutta mainoksen sanoin – lukeminen kannattaa aina:

– Se, että luet paljon ja pohdit asioita, auttaa kehittämään medialukutaitoa.

.
.