1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Palkittu valokuvaaja Meeri Koutaniemi: "Todellisuus on näytettävä sellaisena kuin se on"

Useita palkintoja saanut valokuvaaja Meeri Koutaniemi muistuttaa valokuvan voimasta. Kuva, joka järkyttää ja jota tuntuu pahalta katsoa, voi saada ihmisessä aikaan halun auttaa.

Kuusamolaislähtöinen valokuvaaja Meeri Koutaniemi on tullut tunnetuksi kantaaottavista ja ihmisoikeuksia puolustavista aiheistaan. Kuva: Meeri Koutaniemi

Kuusamosta syntyisin olevan, palkitun freelance-kuvaaja Meeri Koutaniemen ura alkoi Intiassa, jossa hän piti ensimmäisen näyttelynsä.

Maa ja sen kulttuuri oli kiinnostanut Koutaniemeä lapsesta saakka.

– Siellä ymmärsin, että pystyn tähän ja vielä ihan yksin.

Koutaniemelle oli alusta saakka selvää, että hän halusi ottaa kuvillaan kantaa.

– Halusin yhdistää ammatissani poliittisen aktivismin ja taiteen. Kuvajournalismi oli hyvin luontainen tapa näiden kahden yhdistämiseen, Koutaniemi kertoo.

Vuoden 2012 lopulla Koutaniemi aloitti kuvausprojektin tyttöjen ympärileikkauksesta Masai-heimon parissa Keniassa.

Projektista syntynyt Vaihtoehto-näyttely kertoo sukupuolielinten silpomisen julmasta perinteestä ja naisten vaihtoehtoisesta tulevaisuudesta traditioiden kyseenalaistajina.

Valokuvalla on valtava voima

Oulun taidemuseossa viikonvaihteessa avattava näyttely on usean vuoden dokumentaatio aiheesta. Pyydettäessä Koutaniemi valitsee näyttelystä yhden kuvan, jossa Elisabeth-niminen nainen istuu olohuoneessa äitinsä kanssa nauraen.

Kaikki tämä on ollut sen arvoista, jos näen yhdessäkin ihmisessä noin suuren muutoksen.

Meeri Koutaniemi

– Tapasin hänet kolme vuotta sitten kenialaisessa turvakodissa, jonne hän oli paennut 9-vuotiaana ympärileikkausta ja lapsiavioliittoa, Koutaniemi kertoo.

18-vuotiaana Elisabeth sai Koutaniemen julkaiseman jutun kautta rahoittajan Suomesta ja hän alkoi kiertämään kylissä, kouluissa ja kirkoissa puhumassa ympärileikkauksen vaaroista. Arasta tytöstä tuli rohkea naisten oikeuksien puolustaja.

– Kuunnellessani häntä kyyneleet vain valuivat. Kaikki tämä on ollut sen arvoista, jos näen yhdessäkin ihmisessä noin suuren muutoksen, että hän pystyy vaikuttamaan koko yhteisönsä mielipiteisiin.

Kuva saa parhaimmillaan ihmiset toimimaan

Koutaniemen mukaan myös järkyttäviä valokuvia on voitava julkaista – ja katsoa.

Valokuvat voivat olla liian shokeeraavia, mutta se ei tarkoita sitä, etteikö niitä pitäisi näyttää.

Meeri Koutaniemi

– Valokuvat voivat olla liian shokeeraavia, mutta se ei tarkoita sitä, etteikö niitä pitäisi näyttää. Minusta todellisuus on näytettävä sellaisena kuin on, oikeilla nimillä, oikeilla kasvoilla, Koutaniemi sanoo.

– Meidän tehtävämme on päättää, teemmekö me niille asioille jotakin vai käännämmekö vain päämme pois.

Koutaniemen mukaan valokuva voi parhaimmillaan saada ihmiset toimimaan jonkin hyvän asian edestä.

"Jos tälle kuvalle kääntää selkänsä, kääntää selkänsä myös surulle"

Hyvä esimerkki valokuvan voimasta on pakolaiskriisin symboliksi noussut kuva Turkissa rantaan huuhtoutuneesta, hukkuneesta pakolaislapsesta.

– Se muistuttaa meitä länsimaisia ihmisiä omista lapsistamme, jotka saavat nukkua turvassa omassa sängyssään. Jos tälle kuvalle kääntää selkänsä, kääntää selkänsä myös surulle. Kuva on hyvin vahva ajankuva meneillään olevasta kriisistä.

Koutaniemen näyttely Oulun taidemuseossa avataan lauantaina 10. lokakuuta. Valokuvaaja kirjoittaa parhaillaan tietokirjaa ja on lähdössä seuraavaksi Nigeriaan, jossa tyttöjen ympärileikkaus kiellettiin lailla tänä vuonna.