1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. turvapaikanhakijat

Australia vahvisti neuvottelevansa pakolaisten käännyttämisestä Filippiineille

Australian torjumat pakolaiset elävät nykyisin Naurussa ja Papua-Uudessa-Guineassa leireissä tietämättä, kuinka kauan leirielämä jatkuu. Kambodžan kanssa solmittu sopimus ei ole parantanut tilannetta.

Kambodžalaiset protestoivat viime vuoden lokakuussa Australian suurlähetystön edessä Australian ja Kambodžan hallituksen leiripäätöstä vastaan. Kuva: Mak Remissa / EPA

Australia, joka nykyisin käännyttää turvapaikanhakijat leireihin Nauruun ja Papua-Uuden-Guinean Manussaarelle, neuvottelee vastaavasta sopimuksesta myös Filippiinien kanssa.

Australian erittäin tiukan politiikan vuoksi edes ne venepakolaiset, joiden todetaan virallisestikin olevan turvapaikan tarpeessa, eivät saa jäädä Australian maaperälle.

Naurun ja Papua-Uuden-Guinean leirien olosuhteet ja se, ettei leireille sijoitetuilla ole mitään tietoa siitä, kuinka kauan he joutuvat ankeissa oloissa viipymään, ovat saaneet paljon kansainvälistä kritiikkiä. Muun muassa YK on raportoinut lasten järjestelmällisestä hyväksikäytöstä ja muista ihmisoikeusrikkomuksista.

Australian tuore pääministeri Malcolm Turnbull on sanonut olevansa huolissaan leirien oloista. Hän ei kuitenkaan ole kertonut, että niihin olisi suunnitteilla olennaisia muutoksia. Australian korkein oikeus alkoi tällä viikolla harkita, onko ihmisten pitkäaikainen pidättäminen Naurussa perustuslain vastaista.

Australian hallitus on tyytyväinen politiikkaansa

Viime kuukausina Australia on etsinyt uusia sijoituspaikkoja. Australian tiedotusvälineiden mukaan sopimuksesta Filippiinien kanssa puuttuu enää presidentti Benigno Aquinon allekirjoitus.

– Olemme käyneet kahdenvälisiä keskusteluja ministeritasolla useiden maiden kanssa. Ulkoministeri Julie Bishop puhui asiasta filippiiniläisen virkaveljensä kanssa äskettäin New Yorkissa, mutta en kommentoi tuloksia julkisesti, sanoo siirtolaisministeri Peter Dutton.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Australia solmi viime vuonna Kambodžan kanssa pakolaisten sijoittamissopimuksen, jossa maa saa vastineeksi noin 26 miljoonan euron edestä apua neljän ensi vuoden aikana. Kambodžaan on kuitenkin lähetetty toistaiseksi vain neljä ihmistä.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat tuominneet sopimuksen, kuten Australian kovan turvapaikkapolitiikan kokonaisuudessaankin. Australian opposition mukaan sopimus osoittaa, että hallitus kohtelee ihmisiä pelkkänä lastina.

Australian hallituksen mukaan nykypolitiikka on onnistunut, koska se on katkaissut venepakolaisten tulon Australian rannoille. Viimeisestä aluksesta on vuosi. Aiemmin aluksia tuli lähes päivittäin, ja satoja ihmisiä hukkui matkan varrelle.

Australiaan pyrkivien määrä ei kuitenkaan koskaan ole ollut lähelläkään sitä ihmisjoukkoa, joka tänä vuonna on ollut liikkeellä Euroopassa. Australiaan turvapaikanhakijoita on pyrkinyt ennen muuta Afganistanista, Sri Lankasta, Irakista, Iranista ja Myanmarista.