1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tukehduttavan tuoksuva maailma

Maria Pajula-Ilkka ei ole hankala, vaikka ei välttämättä lähdekään ulos syömään tai rilluttelemaan paikkoihin, missä hän tietää olevan paljon väkeä. Hän ei ole töykeä, jos joutuu välillä vaihtamaan vierustoveria. Maria on vuosikaudet kärsinyt tuoksuyliherkkyydestä, minkä johdosta vastaan tulee tilanteita, joista hän joutuu välillä poistumaan nopeastikin.

Hajuvedet ovat tuoksuyliherkälle piinaa. Kuva: Johanna Manu/Yle

Tavallisessa kodissa voi olla vaikeaa löytää tuoksuttomia tuotteita, mikäli ei ole niitä varta vasten ostanut: suihkussa tuoksuvaa shampoota ja saippuaa, suihkun jälkeen deodoranttia, voiteita ja hiuslakkaa, parfyymia tai partavettä. Vielä sujahdus tuoksuvalla pesuaineella pestyihin vaatteisiin – ja on kuin pommi tuoksuyliherkkyydestä kärsivälle!

– Varsinkin partavedet ja hajuvedet sekä voimakastuoksuiset pesuaineet aiheuttavat fyysisiä oireita. Kevyimmistä tuoksuista tulee päänsärkyä, sanoo seinäjokinen Maria Pajula-Ilkka.

Marialle päänsärky on päivittäistä ja sen kanssa on oppinut elämään, mutta pahimmillaan hänelle tulee hengitysvaikeuksia.

– Kurkku menee tukkoon ja hengittäminen on vaivalloista. Pahimmasta päästä on ollut myös se, kun niskat lyövät aivan lukkoon. Päätä ei voi kääntää, sillä se aiheuttaa pahoinvointia.

Kehtaako sanoa?

Työssään Maria Pajula-Ilkka kohtaa valtavasti ihmisiä, mutta hän rakastaa työtään asiakaspalvelussa yli kaiken eikä aio jättää sitä edes tuoksuista johtuvan, jatkuvan päänsäryn vuoksi. Työtoverit kunnioittavat Marian oireilua ja työpaikka pyritään pitämään tuoksuttomana.

– Valitettavasti on tilanteita joista joudun poistamaan itseni, kun ei kehtaa sanoa häiritsevästä tuoksusta. Varsinkin uuden tuttavuuden kohdatessa en kehtaa mainita asiasta, Pajula-Ilkka sanoo.

Ehkä toiselle tuoksusta huomauttaminen on liian henkilökohtaista

Maria Pajula-Ilkka

Maria kokeekin tuoksuyliherkkyyden olevan kuin tabu. Ehkä toiselle tuoksusta huomauttaminen on liian henkilökohtaista. 

– Kysehän ei ole siitä etten pitäisi jostain tuoksusta, vaan siitä, että reagoin tuoksuihin niin rajusti. Se on tosi tylsää.

Marian kohdalla yliherkkyys on ollut olemassa oikeastaan läpi hänen elämänsä. Aikoinaan hänkin suihki hajuvettä ja käytti tuoksuja siinä missä muutkin.

– Nuorempana en ymmärtänyt miksi hajuvedestä tuli huono olo enkä osannut yhdistää sitä tuoksuyliherkkyyteen.  Kun aikanaan lopetin hajuveden käytön ja olo parani yhdistin nämä kaksi.

Monenlaista luopumista

Ikävästä vaivasta kärsiminen karsii sosiaalisia menoja. Maria Pajula-Ilkka jättääkin usein ravintolaillan väliin eikä kaikkien tuttavien luona voi kyläillä, sillä moni koti on liian tuoksuva.

Teattereissa on välillä tuoksuttomia esityksiä ja tapahtumia. Aina ne eivät onnistu olemaan täysin tuoksuttomia, mutta yrityksenä sellaisen järjestäminen on Maria Pajula-Ilkan mukaan jo kunnioitettavaa.

Voimakkaat tuoksut ovat piinaa tuoksuyliherkälle Kuva: Johanna Manu/Yle

Marialle pahin ongelma ovat kemialliset tuoksut ja voimakkaasti tuoksuvat kukat. Elävästä joulukuusesta hänen kodissaan on luovuttu jo parisenkymmentä vuotta sitten.

– Tuoksukynttilät ovat aivan murhaa ja se on sääli, sillä nautin kynttilöiden polttamisesta.

Kaupungilla liikkuessa pahimpia tuoksuansoja ovat tavaratalot. Niissä on monesti kemikalio-osasto heti ensimmäisenä tyrkyllä eikä Marian auta kuin kiertää sen ohi nopeasti tai jättää koko tavaratalokäynti väliin.

– Kyllähän sen ohi pääsee nopeastikin, mutta jo pelkkä tilan läpi kulkeminen voi aiheuttaa vähintään päänsäryn.

Onneksi nykyään on saatavilla laaja kattaus erilaista kosmetiikkaa ja muita tuotteita, joista tuoksut on maltettu jättää pois. Mariakin voi siis esimerkiksi polttaa kynttilöitä ilman tuoksua ja käyttää hyviä, hoitavia tuotteita.

– Nyt kun tarkemmin ajattelee, niin kyllähän tämä toisaalta rajoittaa paljon, mutta elämä on. Sen mukaan on mentävä.