1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Al-Jazeera: Italia maksanut miljoonalunnaita Syyriaan ja Somaliaan

Italian tiedustelupalvelu avusti kutomaan valheen lunnasrahojen piilottamiseksi. Salaperäinen "Marco" neuvoi siepatun sisarta.

Ulkomaat
Italialainen Bruno Pelizzari ja Debbie Calitz juhlivat vapautumistaan Somalian Mogadishussa 21. kesäkuuta 2012.
Italialainen Bruno Pelizzari ja Debbie Calitz juhlivat vapautumistaan Somalian Mogadishussa 21. kesäkuuta 2012.Elyas Ahmed / EPA

Italia on maksanut miljoonien eurojen lunnasrahat Syyriassa ja Somaliassa toimiville ryhmille siepattujen kansalaistensa vapauttamisesta. Asiasta kirjoittaa televisiokanava al-Jazeera (siirryt toiseen palveluun), joka on tutkinut panttivankineuvotteluja kuukausien ajan.

Al-Jazeeran mukaan Italia on ainakin kolmessa tapauksessa maksanut lunnaita vähintään vajaan 14 miljoonan euron arvosta.

Tammikuussa Italia maksoi vajaat kymmenen miljoonaa euroa Syyriassa toimivalle al-Nusran rintamalle kahden italialaisen avustustyöntekijän vapauttamisesta. Al-Nusra on kytköksissä terroristijärjestö al-Qaidaan.

Lisäksi Italian sanotaan maksaneen arviolta 3,5 miljoonaa euroa Syyriassa toimivalle Faruq-prikaatille kahden toimittajan vapauttamisesta. Rahat toimitettiin muovipusseissa, joissa kussakin oli 100 000 Yhdysvaltain dollaria.

Lisäksi Italia on maksanut Somalian merirosvoille noin 460 000 euroa italialaismiehen ja tämän tyttöystävän vapauttamisesta. Etelä-Afrikan tiedustelupalvelun vuodetun asiakirjan (siirryt toiseen palveluun) mukaan Italian tiedustelupalvelulla oli keskeinen rooli panttivankineuvotteluissa.

Medialle valehdeltiin

Kaksikko siepattiin marraskuussa 2010. Helmikuussa 2012 kaapatun miehen sisar sai Facebookissa yhteydenoton "Marcolta", joka neuvoi naista muun muassa hankkimaan uuden liittymän ja puhelimen sekä perustamaan uuden sähköpostitilin yhteydenpidon suojaamiseksi.

Ilmeisesti "Marco" työskenteli Italian tiedustelupalvelulle. Hän muun muassa yhdisti naisen ja kaksikon vapauttamiseen osallistuneen somalialaisen neuvottelijan.

Tämän jälkeen "Marco" välitti naiselle tietoa siitä, kuinka paljon Italia olisi valmis maksamaan kaksikon vapauttamisesta. "Marco" matkusti samassa koneessa, jolla panttivangit saapuivat Djiboutiin lunnaiden maksamisen jälkeen.

Lisäksi "Marco" pyysi panttivankeja ja toisen panttivangin sisarta valehtelemaan medialle, että kaksikko vapautui Somalian turvallisuusjoukkojen onnistuneen operaation ansiosta. Valheen tarkoitus oli peittää Italian maksamat lahjusrahat.

Kukaan ei halua myöntää

Lunnasrahojen maksaminen on herkkä aihe. Italian ulkoministeriö kiistää, että Italia maksaisi lunnasrahoja kidnappaajille. The Guardianin (siirryt toiseen palveluun) mukaan ministeriön edustaja kuitenkin kieltäytyi kommentoimasta yksittäistapausta.

Italia ei ole jupakassa yksin. Myös Ranska ja Espanja ovat maksaneet lunnaita kansalaistensa vapauttamiseksi. The New York Timesin kesällä julkistaman selvityksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan al-Qaida on saanut noin 110 miljoonaa euroa lähinnä eurooppalaisista panttivangeista saaduilla lunnailla. Summaan on laskettu lunnaat vuodesta 2008.

Ilmeisesti vain Yhdysvallat ja Iso-Britannia eivät ole taipuneet lunnasvaateisiin, koska niiden kansalaisia on edelleen panttivankeina tai heidät on tapettu. Yhdysvallat ja Iso-Britannia ovat vaatineet muita maita pidättäytymään lunnaiden maksamisesta, koska rahoilla edistetään terrorismia.

Lue seuraavaksi