Barentsinmeren öljyntuotanto vaikeuksissa – Goljat myöhässä raskain tappioin

Maailman pohjoisin öljynporauslautta Goljat tuottaa toistaiseksi vain jättimäisiä tappioita Barentsinmerellä Norjassa. Tuotannon piti alkaa jo viime kesänä. Viranomaiset eivät ole antaneet lautalle vielä käynnistyslupaa.

Ulkomaat
Öljynporauslautta Goljat Hammerfestissa
Goljatia esiteltiin medialle Hammerfestin redillä toukokuussa 2015.Tapani Leisti / Yle

Viime toukokuussa Pohjois-Norjassa öljy-yhtiö Eni ylpeänä esitteli Hammerfestissa maailman suurinta kelluvaa öljyntuotantolauttaa Goljatia. Italian valtion vahvasti hallitsema Eni omistaa Goljatista 65 prosenttia ja Norjan valtion Statoil loput.

Goljatin oli määrä alkaa öljynpumppus kesällä. Tuotannon piti nousta tämän vuoden puolella huikeaan 100 000 tynnyriin päivässä. Nyt on jo lokakuu eikä tuotannosta ole tietoakaan.

Viime heinäkuussa Norjan öljyntuotannon turvallisuutta valvova viranomainen Petroleumtilsynet Ptil löysi Goljatin tarkastuksessa lukuisia puutteita mm. lautan nostureista ja niiden käyttötaidoista.

Hiljattain Norjan tiedotusvälineet kertoivat viranomaisluvan venyvän yhä. Nyt epäillään ehtiikö tuotanto käyntiin tänä vuonna.

Goljatista tulikin kustannusjätti

Norjan yleisradioyhtiön NRK:n haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) viranomainen Ptil sanoi luvan heltiävän heti kun ENI on saanut Goliatin asennukset valmiiksi. Viranomaisen mukaan tuotannon viivästys isoissa öljyprojekteissa ei ole tavaton.

Öljy-yhtiö Enin Norjan viestintäjohtaja Andreas Wulff vakuutteli talouslehti Teknisk Ukebladissa (siirryt toiseen palveluun) hiljattain öljyntuotannon aloittamisen Goljatilla olevan loppusilausta vaille valmis. Wulff ei vastannut Yle Lapin sähköpostiin eikä puhelinsoittoon.

Öljyn alentuneen hinnan ja myöhästymisen vuoksi epäillään Goljatin kannattavuutta (siirryt toiseen palveluun). Barentsinmeren hyisiin äärioloihin tehdyn Goljatin hinta on arvioiden mukaan ylittänyt kustannusarviot giganttisesti. Ylitys on 15 miljardia kruunua eli puolitoista miljardia euroa.

Halpa öljy myrkkyä arktisen tuotannon kannattavuudelle

Öljyntuotanto ei ole halpaa ja helppoa arktisilla vesillä. Goljatin hiilivetyvarannot ovat syvällä Norjan mannerjalustan uumenissa. Rikkauksien päällä velloo aina sula, aava ja arvaamaton Barentsinmeri. Lautta on ankkuroitu merelle lähes sadan kilometrin päähän rannikosta.

Stavanger Aftenbladetissa eräs analyytikko arvioi, että öljyn keskihinnan pitäisi olla sadan dollarin hujakoilla tynnyriltä jotta Goljat tuottaisi hyvin. Nyt hinta pyörii viidenkymmenen dollarin paikkeilla.

Öljyteollisuuden alamäki näkyy Hammerfestissa tyhjinä liiketiloina. NRK:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) tyhjillään on tuhansia neliöitä. Asuntojen hinnat ovat laskeneet. Myös työttömien öljyinsinöörien määrä on Norjassa noussut tuhansilla.

Arktisen öljyntuotannon kalleudesta antoi äskettäin muistutuksen öljyjätti Shell keskeyttämällä miljardien hankkeensa Alaskan vesillä. Shellin jälkeen Yhdysvaltain sisäministeriö ilmoitti panevansa jäähylle uudet öljynporauslupahuutokaupat Beaufortinmerellä ja Tšuktšimerellä.