Nobelin rauhanpalkinto Tunisian rauhankvartetille

Ammattiliiton, teollisuusliiton, ihmisoikeusjärjestön ja asianajajaliiton kvartetti saa palkinnon työstään sen eteen, että arabikevät on Tunisiassa kantanut hedelmää.

Ulkomaat
Teollisuuden ja kaupan liitto UTICAn puheenjohtaja Wided Bouchamaoui, ammattiliitto UGTT:n pääsihteeri Houcine Abbassi, ihmisoikeusjärjestö LTDH puheenjohtaja Abdessattar ben Moussa sekä asianajajaliiton puheenjohtaja Mohamed Fadhel Mahmoud.
Teollisuuden ja kaupan liitto UTICAn puheenjohtaja Wided Bouchamaoui, ammattiliitto UGTT:n pääsihteeri Houcine Abbassi, ihmisoikeusjärjestö LTDH puheenjohtaja Abdessattar ben Moussa sekä asianajajaliiton puheenjohtaja Mohamed Fadhel Mahmoud kuvattuna syyskuussa 2013.Fethi Belaid / AFP

Norjan Nobel-komitea on myöntänyt tämänvuotisen rauhanpalkinnon Tunisian rauhankvartetille, joka on edistänyt kansallista vuoropuhelua maan vakauden takaamiseksi.

Kvartettiin kuuluvat ammattiliitto UGTT, teollisuuden ja kaupan liitto UTICA, ihmisoikeusjärjestö LTD ja asianajajaliitto. Palkinto on tarkoitettu niille yhdessä, ei järjestöille erikseen, perusteluissa korostetaan.

Komitean (siirryt toiseen palveluun) mukaan palkinto myönnetään kvartetille sen ratkaisevasta panoksesta moniarvoisen demokraattisen yhteiskunnan rakentamisessa. Kvartetti tarjosi rauhanomaisen vaihtoehdon aikana, jolloin maa oli sisällissodan kynnyksellä poliittisten murhien ja laajojen levottomuuksien takia, perusteluissa sanotaan.

Arabikeväänä tunnettu liike alkoi Tunisiasta vuonna 2011, ja monien mielestä se on myös ainoa maa, jossa arabikevään saavutukset ovat yhä voimissaan. Kvartetti muodostettiin kesällä 2013, kun tilanne Tunisiassakin oli käynyt uhkaavaksi.

Esimerkki muille maille

Komitea sanoo, että palkinto on samalla kannustus Tunisian kansalle, joka suurista haasteista huolimatta on luonut pohjaa kansalliselle yhteisymmärrykselle. Komitea toivoo, että muut maat ottavat siitä esimerkkiä.

Komitean mukaan voittajan valinta suuresta ehdokasmäärästä vaati paljon keskustelua ja puntarointia, mutta tulos oli lopulta yksimielinen.

Rauhanpalkinto päättää varsinaisen Nobel-viikon. Aiemmin on kerrottu lääketieteen, fysiikan, kemian ja kirjallisuuden palkitut. Maanantaina selviää, kuka saa taloustieteen palkinnon, joka lisättiin joukkoon 1960-luvulla. Muut jaettiin ensi kerran jo vuonna 1901.