Maksullista seuraa ilman seksiä? Tutkija: Ei ehkä toimisi Suomessa

Kaverin ostaminen on maailmalla jo tuttu liiketoiminnan ala. Suomessa vapaaehtoisten ja yhteiskunnan tukemien ystäväpalvelujen kilpailijaksi ei tutkijan mukaan olisi välttämättä helppo ryhtyä.

ilmiöt
Sydämen muotoinen kivi etusormen ja peukalon välissä.
Hanne Kinnunen / Yle

Jos netistä alkaa hakea maksullisia ystäviä, saattaa törmätä esimerkiksi yhdysvaltalaisen Rent A Friend -palvelun nettisivustoon (siirryt toiseen palveluun). Sivustolta näyttää löytyvän 'platonisiin suhteisiin' vuokrattavia kavereita myös Helsingistä – joskaan yrityksen listalla olevien henkilöiden sukunimeä ei mainita.

Suuressa maailmassa maksullisten ystävien löytäminen ei välttämättä ole vaikeaakaan, mutta Suomessa kaupallistettu ystävyys on vielä vierasta.

Hyvinvointisosiologian professori Juho Saari tuo esiin Yhdysvalloista liiketoiminnan, jossa yritys myy halauksia (siirryt toiseen palveluun).

– Siellä suurmenestys ovat olleet myös halaavat tyynyt, joissa on käsi joka ulottuu ihmisen päälle, Saari heittää.

Tutkijan mukaan niin sanottu sosiaalisten suhteiden välineellistyminen on kuitenkin jo pitkä trendi.

– Sillä ei ole havaittu olevan erityisiä vaikutuksia ihmisten tavallisin sosiaalisiin suhteisiin, Saari jatkaa.

Riippuvuussuhde ei toimi ystävyydessä

Professori Saaren mukaan kaupalliset kaveripalvelut voivat silti törmätä erilaisiin vaikeuksiin. Esimerkiksi vapaaehtoisia ystäviä yksinäisille välittävät järjestöt kiinnittävät huomiota siihen, että kaverin tarvitsijalle valitaan oikeanlainen kaveri. Tällaista mahdollisuutta ei välttämättä ole, jos asiakas voi vain tilata ystäviä välittävältä yritykseltä kenet tahansa seurakseen.

Ystävyyssuhteiden toimivuuden kannalta tärkeää on myös se, että suhde on niin sanotusti symmetrinen. Toisin sanoen suhde voi olla mielekäs, mutta pitkän päälle toinen osapuoli ei voi olla riippuvaisempi toisesta.

Lisäksi tavanomaiset kaverisuhteet ovat Saaren mukaan usein lahjasuhteita, eli kumpikin osapuoli voi aina antaa enemmän kuin on välttämätöntä. Kaupallisessa sopimuksessa tietyllä rahalla saa joka tapauksessa vain tietyn palvelun tiettynä aikana.

Järjestöillä etulyöntiasema

Suurimman ongelman kavereiden vuokraamiselle muodostavat todennäköisesti jo olemassa olevat, esimerkiksi RAY:n rahoittamat palvelut. Niiden kanssa kilpaileminen Suomen markkinoilla voisi olla vaikeaa.

Sitä, voisivatko taas kaupalliset ystävänvälittäjät nakertaa vapaaehtoisuuteen perustuvia palveluja, on Saaren mukaan vaikea arvioida.

– Toistaiseksi tiedetään hyvin vähän, miten ne kulkevat rinnan, professori sanoo.