Hyppää sisältöön

Muikunmädin kysynnän lasku näkyy kalastajan kukkarossa

Muikunmäti ei käy kaupaksi enää takavuosien tahtiin. Taustalla vaikuttaa talouden taantuma.

Muikunmätisesonki on Saimaalla nyt parhaimmillaan. Ammattikalastajia seilaa järvellä kymmenkunta.

Puumalalainen kalastaja Antti Laine troolaa muikkua kotivesillään Puumalan edustalla. Mädillä oli iso merkitys Laineelle takavuosina, mutta taantuma on leikannut ison osan kalastajalle maksettavasta mädin hinnasta.

– Mädin menekki ja hinta ovat laskeneet aika paljon. Tarjontaa on reippaasti kysyntään nähden. Ostajan markkinat, Laine kertoo.

Mädillä on kuitenkin merkitystä. Trooli halutaan mahdollisimman täyteen ennen kotisatamaan paluuta.

– Päivät ovat pidempiä, sillä työvaiheita on enemmän. Vesillä menee puolet ajasta siirtymisiin, sillä parvet pitää etsiä.

Kysynnän lasku havaittu muuallakin

Muikunmädin tuottajahinta on viimeisen vuoden aikana laskenut puolella, kerrotaan Ovaskala Oy:n kalajalostamosta Savonlinnasta. Mädin tuotanto ylittää yhtiön toimitusjohtajan Niko Ovaskan mukaan kysynnän.

– Hinnoittelussakin on ongelmia, eli ei ehkä osata laskea oikein sitä kulurakennetta, mikä tulee muikunmädin tuottamisessa, Ovaska sanoo.

Toimitusjohtajan mukaan tilannetta tasaa hieman se, että ravintolapuolella muikun ja sen mädin suosio on ollut kasvussa.

Mädin kysynnän lasku on havaittu myös Hakaniemen kauppahallissa Helsingissä. Ekströmin kalapuodissa syyksi epäillään yleistä talouden alamäkeä.

Mikkelin kauppahallissa, Heinäsen Kalaherkku & Eväsherkussa muikunmäti käy sen sijaan kaupaksi entiseen tahtiin.

– Aikaisemmin meiltä meni paljon mätiä myös tukkuihin, mutta nyt siellä päässä kysyntä on hiljentynyt, yrittäjä Päivi Heinänen kertoo.

Mikkelin kauppahallissa muikunmädin hinta on 89 euroa kilolta. Helsingissä kilohinta on huomattavasti korkeampi.

Mätikausi alkaa olla parhaimmillaan

Antti Laine troolasi muikun perässä perjantaina navakalla pohjoistuulella. Järvellä pitää nyt olla miltei säällä kuin säällä, sillä mätikausi alkaa mädin rakenteen puolesta olla parhaimmillaan. Kalastajan kokonaissaaliista kymmenisen prosenttia on haluttua mätiä.

– Mädin osuus kasvaa vielä muutaman prosentin viikossa, mutta sesonki on ohi sitten nopeasti.

Laine jalostaa muikut itse. Osa kaloista lähtee tilaajille tuoreena, osa purkitetaan. Mäti otetaan talteen, ja sille on ostajat tiedossa etukäteen.

– Kyllä se pienen piristyksen tuo kannattavuuteen, Laine toteaa.

Kalastaja lähtee nykyisin vesille ainoastaan tilausten perusteella. Takana ovat ajat, jolloin kalastajat kaupittelivat päivän saalista ilman tietoa menekistä.

– Muikkukanta on sen verran vahva, että aika helposti saadaan se, mitä on tilattu.

.
.