1. yle.fi
  2. Uutiset

Citykana, jänis ja koira: näin kotipihan eläimet levittävät tauteja

Omakotitalojen takapihoilla yleistyneet citykanat voivat tartuttaa ihmiseen salmonellan tai kampylobakteerin. Myös ihminen voi tuoda etelänmatkalta bakteerin, joka tarttuu eläimeen.

tiede

Ihmisillä ja eläimillä on useita yhteisiä tarttuvia tauteja, zoonooseja. Ihmisille ja eläimelle yhteisiä tauteja ovat esimerkiksi salmonella, vesikauhu eli rabies ja sairaalabakteeri MRSA.

Taudit voivat tarttua myös ihmisestä eläimeen. Jos maatilan isäntäväki käy etelänmatkalla, karjanhoitaja voi tartuttaa lehmään salmonellan. Herkimpiä taudeille ovat pienet lapset ja eläinten poikaset, koska niiden vastustuskyky on heikko.

Listasimme elintarviketurvallisuusvirasto Eviran kanssa eläimiä, jotka voivat levittää bakteereja ihmiseen, ja keinoja, joilla tartunnan voi välttää. Elämiä ei kuitenkaan kannata ryhtyä pelkäämään.

 

Kanoja tarhataan nykyään myös kaupungissa omakotitalojen takapihoilla. Sekä maalais- että kaupunkilaiskanat voivat kantaa salmonellaa ja kampylobakteeria. Ne ovat siipikarjalle tavallisia sairauksia. Kampylobakteeri tarttuu ulosteen kautta ja aiheuttaa ripulia.

Kuolleiden kanojen kanssa kannattaa olla varovainen. Mikäli kuolleita kanoja löytyy, kanala pitää puhdistaa ja maaperä kalkita. Ohjeita saa Eläinten terveys ry:n sivuilta (siirryt toiseen palveluun).

 

Vaaraton. Ketut liikuskelevat pihoissa ja puutarhoissa. Suomeen tulevia kettuja rokotetaan itärajalla rabiesia eli raivotautia vastaan. Rokotukset aloitettiin, kun rabies tuli Suomeen 1980-luvun lopulla.

Villieläinten rokotteet piilotetaan hyväntuoksuisiin syötteihin. Rokotus toimii hyvin ja raivotatauti on saatu taltutettua. Rajan takaa tulevien kettujen reviiri on rajattu, eikä ulotu muualle Suomeen.

 

Loppukesästä Suomessa levisi taas jänisrutto. Eniten tartuntoja oli Pohjanmaalla. Jänisrutto tarttuu jäniksesta ihmiseen hyttysen kautta. Kuolleisiin eläimiin pitää suhtautua varoen.

Jäniksestä voi tarttua myös toksoplasma. Se on yksisoluinen alkueläin, joka tarttuu myös ihmiseen. Suuri osa on saanut tartunnan jossain vaiheessa elämäänsä, mutta se voi olla haitallinen esimerkiksi odottavalle äidille ja siirtyä lapseen.

 

Koirat kantavat monenlaisia loisia. Metsästyskoiralle on hyvä antaa hirviekinokokkilääkitys ennen ja jälkeen metsästyskauden. Koirille ei saa syöttää raakana hirven sisäelimiä tai maksaa.

Tartunnat koirasta ihmiseen ovat harvinaisia. Koirilla on myös heisimatoja, jotka eivät vaivaa koiraa, mutta voivat tarttua käsien kautta ihmiseen. Niitäkin voi ehkäistä matokuurilla.

Lue seuraavaksi