Varaton kuolinpesä saa postia verottajalta – onko jakaminen turhaa rahanmenoa?

Jakamaton pesä, varallisuus nolla ja perikunnalla yksi ainoa osakas. Tyhjästä pesästä huolimatta verottaja jaksaa muistuttaa olemassaolostaan joka vuosi. Verottajan kirjeet loppuisivat, jos pesä jaettaisiin ja lakkautettaisiin. Se taas tarkoittaisi satojen eurojen kuluja perikunnan ainoalle osakkaalle. Löytäisikö oikeusoppinut porsaanreikää?

Kuva: Jukka-Pekka Tyhtilä / Yle

– Anna asian olla. Näin kuuluu julkisen oikeusavustajan, asianajaja Ari Huumosen neuvo  perikunnan ainoalle osakkaalle. 

Jos verottaja lähettää muistutuksia, niin antaa lähetellä vaan.

Ari Huumonen

– Jos pesässä on yksi osakas, ei varoja, ei velkaa, eihän siinä ole edes mitään jakamista. Perinnönjaosta olisi vain pelkkiä kustannuksia. Jos verottaja lähettää muistutuksia, niin antaa lähetellä vaan. Eivätköhän ne jossakin vaiheessa lopu, Huumonen toteaa.

Hän ihmettelee miksi verottaja jaksaa tyhjää pesää muistaa kirjeillä vuodesta toiseen. Hänen mielestään tällaisessa tapauksessa pitäisi riittää, että perunkirjoitus on toimitettu tai perukirjalla on annettu pesän varattomuudesta tieto.

Perikunnasta ei voi erota, mutta perintöoikeudestaan voi luopua eli siirtää oikeus esimerkiksi lapsilleen. Kuolinpesän jakamistakaan Suomessa ei ole pakko tehdä.

– Pesä voi olla jakamaton kymmeniä vuosia. Vuosien saatossa voi tulla päällekkäisiä jakamattomia pesiä lukuisa määrä. Ei ole mitään velvoitetta tehdä jakoa, kertoo Ari Huumonen.