1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Arabikevät alkoi Tunisiasta ja kantaa siellä parasta hedelmää

Arabikeväästä on monissa maissa jäljellä hyvin vähän. Egyptissä demokratiakehitys on kaatunut täysin. Niin olisi voinut käydä myös Tunisiassa ilman kvartettia, joka nyt palkitaan rauhan-Nobelilla.

Tunisialaispoika osallistui mielenosoitukseen Mohames Bouazizin kuoleman toisena vuosipäivänä vuonna 2012. Bouzizi oli hedelmäkauppias, jonka polttoitsemurhasta alkaneet protestit johtivat arabikevääseen. Kuva: EPA

Joulukuussa 2010 Sidi Bouzidin kaupungissa nuori tunisialaismies poltti itsensä hengiltä vastalauseena sille, että poliisi oli estänyt häntä myymästä kadulla hedelmiä henkensä pitimiksi.

Itsemurhan aiheuttamista, viranomaisten mielivaltaa vastustaneista protesteista tuli lähtölaukaus ensin muualle Tunisiaan ja sitten yli rajojen levinneelle demokratiaa vaativalle liikkeelle, joka sai nimekseen arabikevät.

Yksinvaltainen presidentti Ben Ali pakeni maasta jo tammikuussa 2011. Helmikuussa pääministeri Mohamed Ghannouchi oli erottava. Syksyllä maassa pidettiin ensimmäiset vapaat vaalit, mutta niiden tulos, islamistisen Ennahdan voitto, sai levottomuudet leimahtamaan uudelleen.

Vuosi 2013 alkoi sitäkin uhkaavampana, kun oppositiojohtaja Chokri Belaid ammuttiin. Saman kohtalon koki kesällä toinen oppositiojohtaja, Mohamed Brahmi. Islamistit tunnustivat myöhemmin molemmat murhat.

Protestointi oli kuitenkin tuolloin jo koitunut myös islamistihallituksen kohtaloksi. Tunisia oli sisällissodan partaalla.

Kvartetti käänsi suunnan

Silloin, kesällä 2013, ammatti- ja työnantajaliitot, keskeinen ihmisoikeusjärjestö ja lakimiesliitto kokoontuivat yhteen. Työ kantoi hedelmää, josta kvartetti nyt saa Nobelin rauhanpalkinnon.

Nobel-komitean mukaan kvartetti on ollut ratkaiseva tekijä siinä, että Tunisiaan on muutamassa vuodessa luotu perustuslaillinen hallintojärjestelmä takaamaan kaikille perusoikeudet poliittisesta kannasta, uskonnosta tai sukupuolesta riippumatta.

Sen työ on esimerkin arvoinen myös muille maille, komitea sanoo.

Isis uhkaa rauhaa

Tunisian demokratia on kuitenkin edelleen nuori ja hauras, ja sillä on myös uusi haaste: islamistijärjestö Isisin aate puree moniin myös Tunisiassa.

Viime keväänä maa palasi pitkästä aikaa lännessä otsikoihin, kun asemiehet tappoivat 21 ihmistä pääkaupungissa Tunisissa. Uhreista 17 oli länsimaisia turisteja. Samanlainen tragedia toistui kesällä lomarannalla, jossa nuori mies ampui 38 turistia. Suurin osa oli brittejä.

Isis on saanut jalansijaa etenkin köyhällä maaseudulla. Kolmen tuhannen tunisialaisen arvioidaan lähteneen sotimaan Isisin riveissä Syyriassa ja Irakissa. Sisäministeriön mukaan 12 500:n lähtö on estetty.