Hyppää sisältöön

Petri heräsi sappikivileikkauksesta uuden maksan kanssa

Petri Vainikalle on tehty maksansiirto 12 vuotta sitten. Kukaan ei edelleenkään tiedä, miksi elinsiirto oli ylipäätään tarpeellinen.

Kuva: Heikki Haapalainen / Yle

Petri Vainikka meni Lappeenrannan keskussairaalaan sappitulehduksen vuoksi 12 vuotta sitten. Reissu ei kuitenkaan mennyt aivan kuten oli suunniteltu.

– Sappikiviä alettiin leikata ja ne poistettiin onnistuneesti. Minulla kuitenkin ilmeni maksan äkillinen vajaatoiminta ja minulle tehtiin maksansiirto. Lopulta heräsin kahden viikon kuluttua Helsingissä ja minulle kerrottiin, että on on tehty maksansiirto, Vainikka muistelee.

– Herättyäni olin hämmentynyt. Koko sairaalareissuni kesti pienistä tauoista huolimatta noin kolme kuukautta, Vainikka kertoo.

Maksan äkillinen vajaatoiminta on usein mysteeri

Syy maksan äkilliseen vajaatoimintaan jää mysteeriksi jopa kolmannessa tapauksista. Vainikalle ei koskaa pystytään selittämään varsinaista syytä siihen, miksi elinsiirto oli ylipäätään tarpeellinen. Lääkärit voivat vain arvailla. 

Lopulta heräsin kahden viikon kuluttua Helsingissä.

Petri Vainikka

Yksi syyllinen saattaa olla se, että Vainikalla on keliakia. Keliakian ja maksaongelmien yhteyttä ei kuitenkaan ole toistaiseksi pystytty todistamaan. Muuten Vainikka oli terve mies ennen elinsiirtoa.

– Maksavaivoihin liitetään usein alkoholi. Kuitenkin esimerkiksi rasvamaksa on nykyään yleinen vitsaus nuortenkin keskuudessa, Vainikka kertoo.

Sain toisen elämän jatkoajalta lahjaksi

Elinsiirto on vakava toimenpide ja uuden maksan myötä Vainikka kokee saaneensa myös uuden elämän.

Sanon leikillisesti, että minulla on nykyään kaksi syntymäpäivää.

Petri Vainikka

– Sanon leikillisesti, että minulla on nykyään kaksi syntymäpäivää. Sain toisen elämän jatkoajalta lahjaksi, Vainikka toteaa.

– Nyt kysyn jatkuvasti, että mitä itse pystyn tekemään yhteisön hyväksi. Minulla on suuri tarve toisten ihmisten palvelemiseen.

Kuoleman hipaisu on saanut Vainikan ymmärtämään, että elämä jatkuu vielä senkin jälkeen, kun häntä ei enää ole.

– Sain tapahtuman jälkeen uutta näkökulmaa tulevaisuuteen. Näen omissa ja yhteiskunnan tekemissä päätöksissä pidemmälle kuin monet muut. Ikäänkuin oman elämäni jälkeen, Vainikka kuvailee.