Hyppää sisältöön

"Autetaan kaikkia ihonväristä riippumatta" – Kemin katupartio on sekä tervetullut että pelätty

Mustiin pukeutuneen miehen selässä lukee Soldiers of Odin. Mies kuuluu Kemin Odinin sotureiksi itseään nimittävään katupartioon, joka omien sanojensa mukaan on turvaamassa Kemin asukkaita.

Kuva: Minna Aula / Yle

Kemiläisen Marko Mäen kädenpuristus on luja. Mäki kertoo haastattelussa avoimesti Kemissä aloittaneen katupartion toiminnasta. Soldiers of Odin eli Odinin sotureiksi itseään kutsuva kerho ilmoittaa partioivansa eri puolilla kaupunkia luodakseen turvaa asukkaille.

Tummiin pukeuvat ja isokokoiset miehet ovat myös herättäneet pelkoa. Kerholaiset myöntävät myös itse kohdanneensa pelkoa.

– Alikulkutunnelissa on tullut ihmisiä vastaan, mutta he ovat kääntyneet pois. Olen joskus mennyt perään ja esitellyt itseni ja sanonut, että mitä me teemme, Mäki sanoo.

Marko Mäki on yksi Kemin katupartion aktiivisista jäsenistä. Kuva: Minna Aula / Yle

"Ei me ruveta leikkimään poliisia"

Kerhon päällysporukkaan kuuluva Mäki sanoo, että kerhon toiminta on kiinnostanut myös poliiseja. Poliisi suhtautuu katupartioon varauksella.

– Olen jutellut parinkin poliisin kanssa, he ovat kysyneet meidän agendasta ja olen kertonut mitä teemme. Ei me ruveta leikkimään poliisia ja sitä painotetaan kaikille kerholaisille, Mäki sanoo.

Kerho etsii itselleen tiloja ja pyrkii liikkumaan pienemmissä ryhmissä. Kerhoon on tullut paljon yhteydenottopyyntöjä ja kyselyitä, mutta Mäki sanoo, että tällä hetkellä uusia jäseniä ei oteta.

Mäki toteaa, että kerhoon kuuluu monenlaisia ihmisiä ja persoonallisuuksia. Kerhon yhteisistä pelisäännöistä halutaan kuitenkin pitää kiinni.

– Joillakin on varmasti rasistisia mielipiteitä, mutta kerhon sääntöjen mukaan tulee toimia. Me autetaan kaikkia ihonväristä riippumatta, Mäki sanoo.

Katupartio jakaa mielipiteitä Kemissä

Kemiläisen Esa Tuomisen mielestä katupartioinnissa on kaksi puolta.

– Jos sosiaalisen median juttuja on vähänkin uskominen ja poliisilla on resurssit rajalliset niin ihan hyvä juttu. Mutta toisaalta tuntuu nuoria kavereita kaikki olevan, että mitenkähän siellä maltti säilyy sitten.

Maksniemestä Kemiin kaupoille tullut Tiina sanoo katupartioinnin olevan tervetullut juttu.

– En uskaltaisi päästää lapsiani tänne yksin. Nimenomaan sen vuoksi, että nyt pakolaisia tulee tänne niin paljon.

Ryhmä on herättänyt aktiivista keskustelua myös sosiaalisessa mediassa.

.
.