Miksi syksyn pikkupakkasetkin jo paleltavat? – Vilunväristykset viestivät lämmöntuoton käynnistymisestä

Tutkijan mukaan ihmiskeho säikähtää kylmää, mutta parissa viikossa se tottuu kylmenneisiin säihin. Miehet ja lihavat kestävät kylmyyttä keskimääräistä paremmin.

terveys
Suininki Kuusamo
Ensio Karjalainen / Yle

Miksi meitä paleltaa syksyisin jo pikkupakkasilla? Yksinkertaisesti siksi, että me säikähdämme kylmää, koska keho ei ole tottunut kesän jälkeen kylmään säähän.

– Ihmiskehon tahdosta riippumaton hermosto reagoi voimakkaasti ensimmäisiin kylmiin. Keho tosin tottuu kylmään hyvin nopeasti jo muutaman kylmään altistumisen jälkeen.

– Noin kahden viikon jälkeen ihminen on fysiologisesti sopeutunut kylmenneisiin säihin, sanoo aihetta tutkinut dosentti Tiina Ikäheimo Oulun yliopistosta.

Rasva suojaa jäähtymiseltä. Ja on totta, että lihavilla ihon alla oleva paksumpi rasvakerros suojaa kylmältä.

Tiina Ikäheimo

– Kun ihminen on pari viikkoa totutellut kylmenneeseen säähän, kehon stressihormonit eivät enää reagoi niin ärhäkästi kylmyyteen, kuin ensimmäisinä kylminä päivinä, Ikäheimo sanoo.

Miehillä väristyslihakset toimivat

Ikäheimo sanoo, että miehet kestävät kylmää keskimäärin paremmin kuin naiset. Tämä johtuu siitä, että miehen lihasmassa on yleensä suurempi, kuin naisen.

– Vilunväristykset ovat merkki siitä, että elimistön oma lämmöntuotto käynnistyy. Se tapahtuu tahdosta riippumattoman lihaksiston supistelun avulla. Eli väristyksillä keho yrittää tuottaa lisää lämpöä.

– Ja kun miehillä lihaksisto on naisten lihaksistoa massiivisempi, miehet pystyvät tuottamaan lämpöä vilunväristyksillä naisia tehokkaammin ja erityisesti jos kylmälle altistuminen jatkuu pitkään, Ikäheimo sanoo.

Ruskea rasva suojaa myös

Toisaalta naisten ihonalainen rasvakudos on usein tasaisemmin jakautunut ja voi tämän kautta tehokkaammin suojata jäähtymiseltä.

– Rasva suojaa jäähtymiseltä. Ja on totta, että lihavilla ihon alla oleva paksumpi rasvakerros suojaa kylmältä, Ikäheimo toteaa.

Viimeaikaiset tutkimukset osoittavat, että niin sanottu ruskea rasva toimii aktiivisesti kaikilla aikuisilla, mutta laihoilla ihmisillä keskimääräistä aktiivisemmin. Ruskea rasva on rasvakudosta, joka vilkkaalla aineenvaihdunnallaan vapauttaa runsaasti lämpöä.

– Ruskea rasva on kemiallista lämmön tuottoa, joka toimii lihasten vilunpuistatusten ohella lämmönlähteenä, Ikäheimo kertoo.

Muun muassa joissakin lumihankeen kuolleiden rappioalkoholistien kuolinsyyn tutkimuksissa on havaittu, että kuolleella ruskeaa rasvaa oli runsaasti.