1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kalustefirman säästövinkki valtiolle ja yrityksille: toimistotiloista puolet pois

Kalusteyhtiö Martelan hallituksen puheenjohtajan mukaan toimistoissa on tällä hetkellä liikaa neliöitä. Entistä tarkoituksenmukaisemmissa työtiloissa ihmiset voivat paremmin ja yrityksille syntyy säästöä. Perinteinen kalustejätti on muuttanut myös omaa toimintatapaansa ja laajentanut palvelutarjontaansa työelämän murroksen myötä.

Kotimaan uutiset
Heikki Martela Nummelan tehtaan edustalla.
Yle

Toimistokalusteistaan tunnetun Martelan hallituksen puheenjohtaja Heikki Martela saapastelee isänsä perustaman yrityksen käytävillä tyytyväisenä. Toimistotyön murros on tuonut uutta potkua myös perinteisen kalustevalmistajan toimintaan ja Nummelan tehtaalla painetaan pitkää päivää.

– Tietyllä tavalla ollaan uudessa alussa. Martela perustettiin 70 vuotta sitten ja silloin lähdettiin ajattelemaan uudella tavalla toimistoja ja toimistojen sisustamista. Tänä päivänä on sitten taas kokonaan uusi tapa tehdä työtä. Enää ei tarvitse istua yhdessä ja samassa paikassa, kun on kännykät, läppärit, pilvipalvelut ja langattomat verkot. Se muutos on tässä ja nyt ja tapahtuu jo, Heikki Martela selventää.

Martelan Nummelan tehtaallakin valmistellaan parhaillaan toimistojen muuttoa samaan rakennukseen tuotantotilojen kanssa.

Kaikki tyhjät toimitilat eivät enää palaa entiseen käyttöönsä

Heikki Martela laskee, että noin puolet Suomen toimistotiloista on tällä hetkellä hukkakäytössä. Hän perustelee näkemystään sillä, että vain harvatyöläinen istuu enää aamusta iltaan yhdessä ja samassa paikassa, vaikka henkilökohtainen työpiste on ja pysyy.

Toimistotyötapojen muutos on tässä ja nyt ja tapahtuu jo

Heikki Martela

– Suomen taloudessa tarvitaan säästötoimia ja tässä on yksi mahdollisuus: toimistotilat ja niiden kustannukset voisi puolittaa. Kymmenen tulevan vuoden aikana se on aivan realistinen tavoite ja julkisella puolella tähän on herätty jo.

Martela ei siis lupaa helpotusta toimistotilojen ylitarjontaan pääkaupunkiseudulla.

– Valitettavasti en usko, että tilanne paranee, koska neliöitä tarvitaan jatkossa vähemmän. Talouskaan ei niin paljon kasva, että kaikki nykyiset tyhjät tilat tulisivat käyttöön ja vaikka kasvaisikin, niin uusilla tehokkaammilla työtavoilla tilaa tarvitaan aikaisempaa vähemmän.

Vanhoille kalusteille uusi elämä

Kun yritysten organisaatiot uudistuvat ja toimistot muuttavat ristiin rastiin, vanhat kalusteet saavat yleensä lähtöpassit. Martela on tarjonnut jo muutaman vuoden kierrätyspalvelua, joka antaa toimistokalusteille uuden elämän.

Martelan tehtaalla myös verhoillaan uudestaan vanhoja kalusteita.
Yle

– Kalusteet haetaan asiakkaalta ja tuodaan tänne Nummelan tehtaalle kunnostettavaksi. Me yleensä myös maksamme niistä, jos ne ovat kohtuullisessa kunnossa. Kalusteet verhoillaan uudestaan, niihin vaihdetaan ehkä jotain osia, putsataan ja siistitään ja myydään uudestaan. Näin pienemmät asiakkaat ja kotitoimistot saavat kalusteet kohtuuhintaan. Nykyään moni yritys myös haluaa nimenomaan kierrätetyt kalusteet.

Esimerkiksi kuluvalla viikolla Nummelan tehtaalle tuli pelkästään yhdestä valtion virastosta kuusi kontillista poistotavaraa. Toisaalta käytettynä myytävistä kalusteista on välillä myös pulaa.

Autottomasta pikkufirmasta monen alan markkinakärkeen

Martela aloitti toimintansa Tehokaluste-nimellä Helsingissä vuonna 1945. Alkuvuodet yritys toimi vuokrapuhelimen turvin. Autoakaan ei ollut, joten asiakkaiden tilaukset vietiin perille työntökärryillä. Tänä päivänä Martela on Suomen suurin toimistotilojen kalustaja ja myös toiseksi suurin yritysmuuttofirma.

– Me hoidetaan oikeastaan koko toimiston elinkaari alkaen suunnittelusta muuttopalveluun ja kierrätykseen. Meidän toiminta on muuttunut rajusti viime vuosina, koska maailma muuttuu, asiakkaat muuttuu ja työnteko muuttuu.

Martela on yksi Vihdin suurimmista yksityisistä työnantajista. Yhtiö haluaa myös pysyä kotimaassa, vaikka alan tilanne on haastava.

– Koko huonekaluteollisuuden työpaikkojen määrä on vähentynyt Suomessa aivan radikaalisti. Uskon kuitenkin, että suomalaisellakin valmistuksella on sijansa kun panostetaan hyvään suunnitteluun, osaamiseen ja laatuun sekä räätälöidään tuotteita asiakkaiden tarpeisiin. Ei me voida pelkästään Suomessa olla, mutta ei tätä logistiikkakokonaisuutta tai kierrätystä voi ulkomaillekaan viedä, kyllä täällä töitä riittää.

Suurin osa Martelan tuotteista kootaan Nummelassa. Yhtiöllä on tuotantoa myös Puolassa ja Ruotsissa.

Lue seuraavaksi