Savu tupruttaa jälleen entisöidyn höyryveturin piipusta – museojuna kuljettaa matkustajia Toijalasta Valkeakoskelle

Vuonna 1938 valmistettu Jumbo-höyryveturi on ainoa laatuaan Suomen rautateillä. Museoveturi lähtee entisöinnin jälkeiselle neitsytmatkalleen lokakuussa.

ilmiöt
Tv1-sarjan höyryjuna kulkee raiteilla. Piipusta tulee savua.
Tv1-sarjan höyryjuna numero 933 eli tuttavallisemmin Jumbo kulkee koivuhaloilla.Juuso Hyvärinen / Veturimuseo

Toijalan ja Valkeakosken välisellä junaradalla kuullaan pian historiallista kiskojen kolinaa, kun entisöity höytyveturi Tv1 nro 933 eli tuttavallisemmin Jumbo lähtee ensimmäiselle matkalleen kunnostuksen jälkeen. Jumbo-veturi kuljettaa matkustajia 17.–18. lokakuuta Akaan Toijalasta Ilolan maatilan kautta Valkeakoskelle ja takaisin.

Jos museoveturin koeajoja ei lasketa, edellisen kerran vastaava höyryveturi on ollut liikenteessä vuonna 1974. Kesällä 2015 Jumbo-veturi sai jälleen luvan museoliikennöintiin valtion rautateillä. Se on Suomen ainoa raskas tavarajunaveturi, joka on tällä hetkellä liikennöintikelpoinen.

Neljä miestä pelasti höyryveturin 6 000 markalla

Vuonna 1977 oli lähellä, että VR olisi hävittänyt kaikki Tampereen Tampellassa valmistetut Tv1-sarjan höyryveturit. Jumbo-veturilla kävi kuitenkin tuuri: Heikki Kellomäki ja kolme muuta miestä päättivät ostaa sen omaksi 6 000 markalla. Jumbo pääsi säilytykseen katon alle Toijalaan.

Jumbo vietti monta vuotta Toijalan Veturimuseossa, kunnes muutama vuosi sitten Museoveturiseurassa virisi halu kunnostaa se. Kellomäki oli hommassa jälleen mukana.

– Vanhat koneet ovat kiehtovia. Kiinnostus juniin syntyi jo pikkupoikana, kun katselin junaliikennettä Virroilla radanvarressa, kertoo Kellomäki.

Kun Jumbo kesällä 2015 lähti liikkeelle ja läpäisi Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin vaatimukset, tunne oli hieno.

Raiteille lauantaina ja sunnuntaina – ja luultavasti tulevina vuosinakin

Entisöity Jumbo-höyryveturi tekee lauantaina 17. lokakuuta kaksi meno-paluureissua Toijalan ja Valkeakosken välillä ja sunnuntaina 18. lokakuuta yhden meno-paluumatkan. Toijalan juna-asemalla ja Ilolan asemalla on ohjelmaa museoveturiajelun ajan.

Historialliselle matkalle voi ostaa lipun etukäteen keskiviikkoon 14. lokakuuta mennessä, mutta myös junan konduktööri myy lippuja.

Juhla-ajelun jälkeen Jumbo jatkaa elämäänsä Veturimuseossa. Kellomäki uskoo, että höyryveturi nähdään rautateillä liikkeessä myös tulevina vuosina.