1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Muumimuki viehättää, olipa se Suomesta tai Thaimaasta

Muumimukin suosio ei hiivu, vaikka sen valmistus on siirtynyt ulkomaille. Mukista voi kuitenkin saada kovemman hinnan, jos valmistusmaa on todistettavasti Suomi.

Kuva: Heini Holopainen / Yle

Suosituista muumimukeista maksetaan huikeita hintoja. Erityisesti harvinaisemmista kupeista saa pulittaa satoja euroja. Keräilyvimmaa ei tunnu heiluttelevan sekään, että suurin osa mukeista tulee ulkomailta.

Janne Ylönen Fasetti-antiikkiliikkeestä suosii suomalaista. Hänen silmissään kotimainen muumimuki on arvokkaampi kuin Thaimaasta tuleva.

– Tällaiset asiat määräytyvät loppupelissä kuluttajien tekemillä valinnoilla. Voi olla, että on ihmisiä joihin se vaikuttaa, mutta ehkä nuorempi sukupolvi elää jo uudenlaisessa maailmassa. Itselläni on tästä vahva mielipide.

Ylösen mukaan muumimukit ovat ikonisia tuotteita, jotka mielletään suomalaisiksi.

– Jokainen tuntee Fiskarsin oranssit sakset. Arabian kupeista taas on syöty puuroa sekä juotu maitoa ja niin poispäin. Ne ovat asioita, joihin liittyy muistoja ja tunteita, hän pohtii tuotteiden merkitystä.

Jos mukeissa olisi pysyvä merkintä valmistusmaasta, se varmasti vaikuttaisi hintaan.

Tiina Westerlund

"Keräily on juurtunut syvään"

Kauppias Tiina Westerlund Astialiisasta muistuttaa, että keräilijät maksavat lähtökohtaisesti siitä, mikä heiltä puuttuu. Silloin valmistusmaa on toissijaista.

Westerlund huomauttaa, ettei muumimukien arvo ole lähtökohtaisestikaan perustunut valmistuskustannuksiin. Sen vuoksi valmistuskulujen muuttumisellakaan ei ole välttämättä merkitystä.

Uusissa mukeissa on yleensä tarra, joka kertoo valmistusmaan. Vanhemmista alkuperää on vaikeampi selvittää.

– Mutta jos mukeissa olisi pysyvä merkintä valmistusmaasta, se varmasti vaikuttaisi hintaan, Westerlund lisää.

Omasta mukista ei tarraa kannata rapsutella irti, mikäli mielii saada mukista mahdollisimman hyvän hinnan.

– Tarra kertoo, että tuote on käyttämätön. Sekin on keräilijöille tärkeää.

Suosion taustalla lapsuuden muistot?

Vanhemmat mukit ovat lähes poikkeuksetta uudempia arvokkaampia. Niiden valmistus on saatettu jo lopettaa, jolloin niiden löytäminen on vaikeaa ja niistä ollaan valmiita maksamaan enemmän.

– Kysynnän ja tarjonnan laki määrittelee myös muumimukien arvon, Westerlund summaa.

Ne ovat suosittuja, koska keräily on juurtunut niin syvään.

Tuulikki Räikkönen

Tuulikki Räikkönen Astiataivas-verkkokaupasta vahvistaa, että muumimukien hintaan vaikuttavat sekä valmistusmaa että mukien ikä. Räikkösen mukaan muumimukit kuitenkin kiinnostavat ihmisiä riippumatta siitä, missä ne tehdään.

– Ne ovat suosittuja, koska keräily on juurtunut niin syvään. Nuoret aikuiset esimerkiksi ovat eläneet sitä aikaa, kun japanilaiset tekivät muumeista pehmeitä ja suloisia. Se liittyy heidän lapsuuteensa.

Räikkösen mukaan ihmisiä kyllä kiinnostaa tuotteiden suomalaisuus, mutta nimenomaan muumimukien alkuperästä ei ole hänelle tullut kysymyksiä.

– Arabia on ollut hys hys tästä asiasta, sanoo Räikkönen.

Tällä hetkellä muumimukeja valmistetaan Thaimaassa ja Indonesiassa.

Nina Colliander

Hän ei usko, että muumimukien suosio hiipuu, valmistettiin ne missä hyvänsä.

– Kukaan ei halua, että niiden teko lopetetaan. Ihmiset ilahtuvat aina, kun tulee uusi muki.

Muumimukit tulevat Thaimaasta ja Indonesiasta

Arabiankin kodintuotteista vastaavan Fiskars Homen viestintäpäällikkö Nina Colliander kertoo, että ihmiset eivät ole suivaantuneet mukien valmistupaikoista.

– Tällä hetkellä muumimukeja valmistetaan Thaimaassa ja Indonesiassa. Siitä voidaan olla eri mieltä, mitä valmistukseen liittyy, mutta tuotekehitys ja suunnittelu tapahtuvat täysin Suomessa. Ilman niitä koko mukeja ei olisi.

Arabia on ollut hys hys tästä asiasta.

Tuulikki Räikkönen

Collianderin mukaan mukien valmistuksen siirtyminen ulkomaille ei ole aiheuttanut palautevyöryä Arabialle.

– Emme ole saaneet tällaista palautetta, eikä palautetta ole muutenkaan tullut enempää kuin aikaisemmin, vaikka tämä kiinnostaakin muumimukien ystäviä.

Fiskars aikoo lopettaa Helsingin keramiikkatehtaan, jossa valmistetaan Arabian astioita. Arabialta ei oteta kantaa siihen, miten koko tuotannon siirtäminen ulkomaille vaikuttaisi brändiin.

– Tähän en mielelläni kommentoi, koska asioita ei ole vielä päätetty, toteaa Colliander.

Muumimukien valmistusta ulkomailla aloiteltiin kymmenisen vuotta sitten, ja sen jälkeen ulkomaista tuotantoa on lisätty vähitellen.