NYT: Yhdysvallat vetäytyy Syyrian kapinallisten kouluttamisesta

Satojen miljoonien ohjelma on kohdannut useita vastoinkäymisiä:

Ulkomaat
Syyrialaislapset kävelevät kouluun lukukauden toisena koulupäivänä Kobanessa, Syyriassa. Alueella on käyty ISISin ja Yhdysvaltain vahvistamien kurdijoukkojen välisiä taisteluja.
Syyrialaislapset kävelevät kouluun lukukauden toisena koulupäivänä Kobanessa, Syyriassa. Alueella on käyty ISISin ja Yhdysvaltain vahvistamien kurdijoukkojen välisiä taisteluja.Delil Souleiman / AFP / Lehtikuva

Yhdysvallat aikoo lopettaa ohjelmansa, jonka avulla se on varustanut ja kouluttanut Syyrian kapinallisia. Asiasta kertoo The New York Times (siirryt toiseen palveluun).

Ohjelma lopetetaan, koska se on epäonnistunut tavoitteessaan. Yli 440 miljoonaa euroa maksaneella ohjalmalla ei ole kyetty kouluttamaan taistelijoita, jotka olisivat toimineet vastavoimana terroristijärjestö Isisille.

Päätöksestä on tarkoitus kertoa virallisesti vielä perjantaina.

Puolustusministeriö Pentagonin lähteiden mukaan tarkoitus on perustaa uusi, huomattavasti pienempi koulutuskeskus Turkkiin.

Turkin koulutuskeskuksessa on tarkoitus kouluttaa pieni määrä Syyrian oppositioryhmien johtajia sodankäynnin johtamiseen, kuten ilmatuen pyytämiseen.

Yhdysvaltojen syyrialaisjioukkojen koulutus- ja varusteluohjelma on kohdannut takaiskun toisensa jälkeen. Ensimmäinen taistelijaryhmä kärsi tappioita heti palattuaan Syyriaan. Seuraavan ryhmän kerrottiin antaneen Yhdysvalloilta saamiaan varusteita al-Qaidaan kytköksissä olevalle al-Nusran rintamalle vastineeksi turvallisesta liikkumisesta.