1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Piileekö piirongissasi aarre? Arkinen postimerkki voi olla yllättävän arvokas

Postimerkki on käyttöesine, mutta myös keräilyesine. Postimerkin päivän kunniaksi Savonlinnan Postimerkkeilijät ry järjesti postin aulaan näyttelyn jäsentensä kokoelmista. Jotkin näyttelyesineistä ovat harvinaisia ja jopa arvokkaita. Sellaisia voi olla tietymättömissä itse kunkin piironginlaatikossa.

Kotimaan uutiset
Savonlinnan Postimerkkeilijät ry:npostikortteja ja puheenjohtaja Paavo Putus.
Savonlinnan Postimerkkeilijät ry:ssä harrastetaan myös kotikaupungin postikortteja, kertoo puheenjohtaja Paavo Putus.Paavo Koponen, Yle

Harvinaisin näyttelyesine Savonlinnan Postimerkkeilijät ry:n jäsenten kokoelmissa on Olavinlinnaan 410 vuotta sitten lähetetty kirje. Paikallishistorian kannalta kiintoisia ovat myös Savonlinna-aiheiset postikortit jopa yli sadan vuoden takaa. Yksi valikoima koostuu kirkkoaiheisista postimerkeistä.

Postimerkkeilyn aloittaminen on helppoa, sanoo Savonlinnan Postimerkkeilijät ry:n puheenjohtaja Paavo Putus. Varusteiksi tarvitaan ensi alkuun kirja tai kansio, jossa merkkejä pidetään sekä suurennuslasi. Harrastaa voi yksinkin, mutta yhteisöllinen ulottuvuus löytyy alan yhdistyksistä.

– Kerhoissa saa ohjeita ja tietysti kavereita ja ystäviä. Tämä on hyvinkin sosiaalista harrastusta. Juteltavaa riittää esimerkiksi siitä, onko arvokkaita merkkejä vai ei, ja miten ja milloin on saanut hankituksi mitäkin, Paavo Putus kuvailee.

Monta tapaa harrastaa

Postimerkkeilyssä on monta tietä. Voi kerätä yleisesti tai jonkin maan, ajankohdan, suunnittelijan tai aiheen mukaan.

– Itse aloitin, kun minulle jäi isäni kokoelma. Nyt harrastan suomalaisia merkkejä ja erityisesti sieniaiheisia merkkejä. Kesäkautena kerään sieniä ja talvella voin sienestää postimerkkien maailmassa. Postimerkkeily on hieno harrastus. Siinä oppii maantiedettä, historiaa, kieliä, taidetta ja oikeastaan vaikka mitä. Voi vaikka keskittyä tietyn paikkakunnan postiliikenteeseen, Paavo Putus mainostaa.

Aarre piironginlaatikossa

Todella arvokkaat merkit ovat tietysti harvinaisia. Kenellä tahansa voi kuitenkin olla tallessa mielenkiintoisia ja jopa arvokkaita merkkejä. Esimerkiksi suomalaisessa vuoden 1930 zeppeliiniaiheisessa merkissä esiintyy virhettä, jossa vuosiluvuksi on merkitty 1830. Se on jo arvokas. Omasta kokoelmasta voi kysyä arvioita postimerkkikerholaisilta.

– Kannattaa käyttää apuna esimerkiksi meitä asiantuntijoita, jotka saatamme huomata sieltä ne arvokkaimmat ja ehkä löytääkin niitä arvokkaita sieltä. Hyvinkin tämmöisissä käyttösarjoissa saattaa olla erikoisia muunnelmia, jotka ovat arvokkaita, Paavo Putus vihjaa.

Maailman arvokkain postimerkkiharvinaisuus lienee ”keltainen kummitus”. Se on ruotsalainen kolmen killingin merkki vuodelta 1855. Alunperin vihreästä merkistä on värivirheellinen keltainen versio. Kappaleita tunnetaan yksi ja sen hinta lienee miljoonia euroja.

– Kyllä se sykähdyttää, kun huomaa harvinaisen merkin, että miten arvokas se mahtaa olla ja miten se nostaa kokoelman arvoa. Itselläni tosin merkin arvo on saattanut nousta yhdestä eurosta kymmeneen euroon. Onhan se tietysti aika monta prosenttia, Putus naurahtaa.

Postimerkin päivänä 9.10.2015 Suomen Posti julkaisi kuitenkin uuden merkin, joka esittää Savonlinnan tuomiokirkkoa. Mahtaneeko siitä tulla aikanaan arvokas harvinaisuus.

Lue seuraavaksi