Näyttöä tuijotetaan töissä ja kotona – istuminen sairastuttaa yhä nuorempia

Muutamia vuosia sitten työuransa aloittaneet nuoret kärsivät jo istumatyöstä johtuvista vaivoista. Istumatyöläisten tyypilliset vaivat ovat niska-, hartia- ja alaselkäongelmat. Terveysvaivoja edes auttaa se, että näytön tuijottamista jatketaan työpäivän jälkeen vielä kotona.

Kotimaa
Naisen kädet näppäimistöllä.
Henrietta Hassinen / Yle

Liiallisen istumisen aiheuttamat vaivat näkyvät jo nuorilla. Tilanne on huomattu esimerkiksi Joensuun Työterveydessä.

– 90-luvulla syntyneistä jo löytyy ongelmallisia. Välillä tuntuu, että vanhemmalla ikäluokalla on vähemmän vaivoja istumisesta. Ovatko he sitten sitkeämpiä, työfysioterapeutti Rauni Räsänen aprikoi.

Lisäksi nuoret, nykyisin myös vanhemmatkin, istuvat kotona illat päätteen ääressä.

Maarit Leskinen

Suomen Työterveydestä kerrotaan, että istumatyöt ovat lisääntyneet. Näyttöä katsotaan usein töissä ja sen jälkeen vielä kotona.

– Lisäksi nuoret, nykyisin myös vanhemmatkin, istuvat kotona illat päätteen ääressä. Jos eivät koko iltaa, osan siitä, Suomen Työterveys ry:n toimitusjohtaja Maarit Leskinen harmittelee.

Istuminen aiheuttaa tuki- ja liikuntaelinoireita, niska-, hartia- ja selkävaivoja. Myös ryhtimuutoksia voi esiintyä. Yhä useammat hakeutuvat työterveyteen istumisesta johtuvien vaivojen vuoksi.

– Kyllähän siellä ollaan pahimmillaan sairauslomalla. Osa selkä-, niska- ja hartiavaivoista on voivat olla vakaviakin, Joensuun Työterveyden työfysioterapeutti Rauni Räsänen kertoo.

Etukäteisvarautumista

Ihmiset osaavat hakeutua kysymään, mitä pitäisi tehdä istumisen vastapainoksi.

Rauni Räsänen

Sen lisäksi, että istumatyöt ovat lisääntyneet, ihmiset hakevat tietoa ja apua jo etukäteen ennen kuin vaivoja ehtii tulla.

– Ihmiset osaavat hakeutua kysymään, mitä pitäisi tehdä istumisen vastapainoksi. Nämä asiat tulevat esille työssämme jopa päivittäin, Räsänen toteaa.

Monilla työpaikoilla on siirrytty tekemään töitä osin seisten, koska se vähentää vaivoja ja aktivoi lihaksia. Myös kouluissa on ryhdytty toimiin istumisen vähentämiseksi. Esimerkiksi joensuulaisessa koulussa tuolit vaihdettiin jumppapalloihin.

Suomen Työterveys ry:n toimitusjohtaja Maarit Leskinen suosittelee, että istumatyöhön tehtäisiin mahdollisimman paljon keskeytyksiä.

– Voi kävellä työkaverin luo soittamisen tai viestin sijasta. Kokoukset voisi pitää seisten.

– Illalla pitäisi tehdä muutakin istua päätteellä tai sohvalla, Leskinen toivoo.