1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Caramba matkii muurahaista ja vaanii hämähäkkejä – turkulaistutkijat löysivät sademetsästä uskomattoman pistiäislajin

Turun yliopiston eläinmuseon tutkimusryhmä on kerännyt kymmeniätuhansia loispistiäisiä Etelä-Amerikan ja Afrikan sademetsistä tieteellistä tutkimusta varten. Perun Amazoniasta löytynyt uusi pistiäislaji sai tutkijat hämilleen.

luonto
Lähikuva carambapistiäisestä
Turun yliopiston eläinmuseo

Turun yliopiston eläinmuseon tutkimusryhmä on löytänyt Perun Amazoniasta uuden loispistiäislajin. Etelä-Amerikasta löydetyn lajin nimeksi annettiin caramba.

On mahdollista, että carambapistiäinen pelottelee munia vartioivan hämähäkkinaaraan käpälämäkeen muurahaisia muistuttavan takaruumiinsa avulla.

Ilari E. Sääksjärvi

Takaruumiinsa rakenteilla muurahaista matkiva uusi laji sai tutkijat hämilleen.

– Uusi laji sai nimekseen caramba, joka viittaa suoraan espanjankieliseen huudahdukseen ”Ay caramba!”, kertoo kansainvälistä tutkijaryhmää johtanut eläintieteen dosentti ja eläinmuseon esimies Ilari E. Sääksjärvi.

– Lajinimi kuvastaa hyvin ajatuksiamme, kun uusi laji päätyi ensimmäistä kertaa mikroskoopin alle, Sääksjärvi jatkaa Turun yliopiston tiedotteessa.

Caramba vaanii hämähäkkejä

Trooppiset hyönteiset ovat huonosti tunnettuja. Uusille alueille suunnatuilla tutkimusretkillä löytyy aina tieteelle tuntemattomia lajeja.

Metsänhakkuut, kokaiinikauppa, uudet tiehankkeet ja kullanhuuhdonta uhkaavat sen elinalueita.

Ilari E. Sääksjärvi

Uusi loispistiäislöytö on erikoistunut loisimaan hämähäkkien verkosta rakennetuissa munapusseissa. Aikuinen naaras munii hämähäkkien munia sisältävään verkkopussiin munan, josta kuoriutuva loispistiäistoukka käyttää ravintonaan isäntähämähäkin munat ja poikaset.

Ilari E. Sääksjärvi kertoo, että monien hämähäkkilajien naaraat vartioivat munapusseja tarkasti. Useat hämähäkkilajit kuitenkin pelkäävät niitä saalistavia muurahaisia.

– On mahdollista, että carambapistiäinen pelottelee munia vartioivan hämähäkkinaaraan käpälämäkeen muurahaisia muistuttavan takaruumiinsa avulla.

– Tämän jälkeen loispistiäisnaaras voi rauhassa munia hämähäkin munapussin sisään, Sääksjärvi sanoo.

Uuden lajin tulevaisuus saatta olla jo vaakalaudalla

Turun yliopiston eläinmuseosta löytyy yksi maailman laajimmista trooppisten loispistiäisten kokoelmista.

Eläinmuseon tutkimusryhmä on kerännyt yhdessä perulaisten tutkijoiden ja opiskelijoiden kanssa kymmeniätuhansia loispistiäisiä Amazonian ja Afrikan sademetsistä tieteellistä tutkimusta varten.

Varsinkin trooppisten Andien ja Amazonian välinen sademetsäalue on yksi maapallon monimuotoisimmista kolkista. Alue on kuitenkin joutunut ihmisen aiheuttaman kovan paineen alaiseksi.

– Carambapistiäinen saatta olla jo löydyttyään uhanalainen.

– Esimerkiksi metsänhakkuut, kokaiinikauppa, uudet tiehankkeet ja kullanhuuhdonta uhkaavat sen elinalueita, Sääksjärvi toteaa Turun yliopiston tiedotteessa.

Lähteet: Turun yliopiston tiedote

Lue seuraavaksi