Hyppää sisältöön

Pakkaset toivat uuden pulman hätämajoitukseen: "Heillä ei ole aavistusta, miten kylmä täällä on"

Suomalaisten lahjoittamat lämpimät vaatteet ovat tulleet tarpeeseen turvapaikanhakijoiden hätämajoituksessa. Lisää tarvittaisiin lähinnä miesten vaatteita ja kenkiä.

Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Erään irakilaisen perheenisän varustus hänen saapuessaan nollakelissä Suonenjoelle: polviin asti ulottuvat shortsit, lyhythihainen paita, varvassandaalit. Näky ei ole mitenkään harvinainen, sanoo yksi Vanhan Maamiehen tiloihin perustetussa hätämajoitusyksikössä työskentelevistä SPR:n ohjaajista, Teija Savolainen.

Suonenjoella on kirjoilla 155 turvapaikanhakijaa, joista suuri osa on lapsia. Viimeisimmät 49 saapuivat bussilla torstai-iltana. Tulijoille jaettiin kyllä vaatteita, mutta monien on aluksi hankala tottua Suomen talven vaatimien vaatteiden pukemiseen ja pitämiseen.

Savolaisen mukaan yhtenä iltana sattui tapaus, jossa yksi tyttö lähti neljän asteen pakkasessa parin kilometrin päässä olevaan kauppaan muiden mukana, yllään vain ohuet legginsit, huppari ja kesäinen hattu.

He vain vastaavat, että "snow is beautiful".

Merja Immonen

– Kun hän tuli takaisin, hän käveli aivan tönkkönä. Hän oli niin kylmissään, Savolainen harmittelee.

"Moni kuvittelee, että yksi takki riittää"

Irakista Suonenjoelle turvapaikanhakijoina saapuneet Pavil ja Maadal perheineen kertovat pakanneensa kotimaansa talviin sopivat vaatteet, kun lähtivät matkaan. Ylimääräiset kantamukset oli kuitenkin jätettävä liikapainon pois ennen venematkaa Turkista Kreikkaan.

Saksassa nelihenkinen perhe sai paikalliselta Punaiselta Ristiltä takit, huivit ja pipot, joilla selviää auttavasti Suonenjoenkin syysilmoissa. He myös pukeutuvat niihin, toisin kuin monet tulijat.

– Heillä ei ole aavistusta, miten kylmä täällä on. Moni kuvittelee, että kun on yksi toppatakki päällä niin voi olla nilkat paljaana, kurkku paljaana ja vetoketju auki. Käyn koputtelemassa heitä päähän että hattu ja hanskat päälle, kertoo Vanhan Maamiehen yrittäjä Merja Immonen.

Mikä ihmeen toppahaalari?

Suonenjoelle tarvittaisiin nyt lahjoituksena varsinkin nuorten miesten vaatteita ja kenkiä. Lasten talvivaatteita on sen sijaan tullut hyvin, joskin monen irakilaisen tai afganistanilaisen on vaikea ymmärtää arvostaa hyviä toppahaalareita.

– Yksikin varmaan sata euroa uutena maksava haalari on siinä maannut kuorman päällä. Olen yrittänyt sanoa, että näitä tarvitaan, kun tulee lunta. He vain vastaavat, että "snow is beautiful". Sanon että kyllä, mutta voi olla myös kylmää ja märkää, Immonen nauraa.

Kun hän tuli takaisin, hän käveli aivan tönkkönä. Hän oli niin kylmissään.

Teija Savolainen

Turvapaikanhakijoille itselleen kylmyydestä ei ole ollut isosti haittaa – ei ainakaan niin paljon, että Suonenjoen talvi olisi aiheuttamassa jonkinlaista ryntäystä takaisin kotiin. Immonen kertoo tietävänsä vain yhden, joka haluaa pois.

– Viime viikolla tulleissa oli yksi sellainen, joka halusi perhesyistä pois.