Keskustan Hanna Kosonen puolustaa eläkeläisiä ja opiskelijoita kurittavia leikkauksia – "Vaihtoehtoja ei ole"

Ensimmäisen kauden kaakkoissuomalainen kansanedustaja toivoo, että perussuomalaiset pitävät pään kylmänä suosion syöksystä huolimatta.

politiikka
Hanna Kosonen
Kansanedustaja Hanna Kosonen korostaa, että hallituksessa on vedettävä yhtä köyttä.Juho Liukkonen / Yle

Keskustan ensimmäisen kauden kansanedustaja Hanna Kosonen toivoo, että hallituksen yhteistyö jatkuu hyvässä hengessä, vaikka perussuomalaisissa kiehuu puolueen kannatuksen romahdettua.

Ylen lokakuun mittauksessa perussuomalaisten suosio syöksyi syyskuun lukemista yhdessä rysäyksessä yli neljä prosenttiyksikköä, kymmenen prosentin tuntumaan.

– Politiikka on pitkänmatkan urheilua, ja uskon, että perussuomalaiset ymmärtävät tämän. Ei perussuomalaisten eduskuntapaikoista ole kadonnut yhtäkään, se pitää muistaa. Mutta olihan se historiallinen gallup. Perussuomalaisten pudotus oli niin raju, Kosonen päivittelee.

Kososta ei huoleta se, että hallituskumppanilla on nyt kova paine tehdä irtiottoja, joilla suosio saataisiin nousuun.

– Hallituksessa on vedettävä yhtä köyttä, ja meidän muiden on kannustettava perussuomalaisia, että he jaksavat näiden lukujen kanssa.

Perussuomalaisten mahalaskuun verrattuna keskustan (-0.9 % yks.) ja kokoomuksen (-1,3 % yks.) kannatuksen lasku oli pieni niiaus.

Julkisuudessa onkin tulkittu, että maahanmuuton lisäksi hallituksen leikkauslinja syö perussuomalaisten kannatusta muita hallituspuolueita enemmän, koska puolueen äänestäjissä on paljon pienituloisia.

Tuskalliset leikkaukset

Hallituksen leikkauslinjaa Kosonen puolustaa tiukasti, vaikka myöntääkin, että etenkin koulutukseen kohdistuvat miljardisäästöt tekevät kipeää.

– Itselleni vaikein asia on varhaiskasvatukseen ja korkeakoulutukseen kohdistuvat leikkaukset. Mutta hallituspuolueen edustajana sanon, että näin oli tehtävä.

Kososen mielestä leikkauksille "ei ole vaihtoehtoja", koska Suomen velkavuori paisuu, ja ennusteet talouskasvulle ovat matalat. Samalla vaihtoehtojen puutteella hän perustelee eläkkeensaajien asumistuen lakkauttamista ja muuttamista yleiseksi asumistueksi.

Alkuperäisen suunnitelman mukaan osalla eläkeläisistä tulot olisivat pudonneet kuukaudessa peräti yli 100 euroa, mutta sittemmin hallitus päätti, että tuki saa leikkautua korkeintaan 60 euroa kuussa. Lievennys koskee kuitenkin vain asumistukea jo ennestään saavia eläkeläisiä, ei uusia tuen saajia.

Vihreät, SDP ja vasemmistoliitto ovat suivaantuneet eläkeläisten puolesta siinä määrin, että tekevät asiasta välikysymyksen tällä viikolla.

Kosonen ei ota suoraan kantaa siihen kohdellaanko eläkeläisiä uudistuksessa tasapuolisesti.

– Asia on päätetty sosiaali- ja terveysministeriössä. Kaikki leikkaukset ovat aina vaikeita, ja kaikki toivovat, että niitä ei tarvitsisi tehdä.

Täysistuntoteatteria

39-vuotiaalla savonlinnalaisella on kansanedustajan työstä kokemusta viisi kuukautta ja pari viikkoa päälle. Parlamentaarikon työ on Kososen mukaan kiireistä pyöritystä, mutta hän ei myönnä varsinaisesti yllättyneensä mistään.

– Kun en ole aiemmin näitä töitä tehnyt, niin ei minulla oikein ollut ennakko-odotuksiakaan. Tosi kiinnostavaa työtä tämä on, kun pääsee aidosti tiedon lähteille. Sikäli tässä on etuoikeutetussa asemassa, mutta niin tietysti pitääkin olla, kun päätöksiä tehdään.

Eduskunnan työskentelyilmapiiri on Kososen mukaan paljon parempi kuin medianokittelut antavat ymmärtää. Täysistuntojen tuliset sananvaihdot ovat äänestäjien iloksi järjestettyä teatteritaidetta.

– Puolueiden välillä on hyvä yhteistyö. Eivät ihmiset täällä ole lainkaan sellaisissa väleissä kuin televisiosta voisi kuvitella.