Humanoidirobotti viihdyttää hoivakodin asukkaita ja osaa jopa pussata – video

Lydia-robotti vetää jumppatuokioita vanhuksille ja osaa moiskauttaa pusun poskelle. Henkilöstöä se ei kuitenkaan korvaa.

terveys
Jumppaava robotti viihdyttää hoivakodin asukkaita
Lady Lydia-nimistä robottia esiteltiin Jokikartanon hoivakodin asukkaille

Jokikartanon hoivakodin asukkaat seuraavat keskittyneinä, kun noin puolimetrinen, itsensä Lydiaksi iloisesti esittelevä robotti tanssii flamencoa, kertoo päivän uutiset ja vetää jumppatuokion. Lopuksi Lydia kajauttaa kaiuttimistaan ilmoille Olavi Virran kultainen nuoruus -kappaleen ja asukkaat yhtyvät yhteislauluun.

Terveys- ja hoivapalveluja tuottava Attendo esitteli robottia Jokikartanon hoivakodin asukkaille. Samalla arvioidaan minkälaisen vastaanoton laite vanhuksilta saa.

– Tämä on sellainen tapa, millä me voimme hyödyntää digitalisaatiota hoivakodeissa. Jos vastaanotto on hyvä, otamme muutaman Lydia-robotin meille töihin, kertoo Attendon markkinointipäällikkö Anu Kuula.

Robotilla ei ole tarkoitus hakea henkilöstösäästöjä tai korvata varsinaista hoivatyötä.

– Robotti ei tule koskaan korvaamaan meidän hoitajia, mutta tuo lisäarvoa hoivakoteihimme, Kuula sanoo.

Lydia ei toimi itsenäisesti vaan vaatii ihmisen etäohjaajaksi. Myöskään syvälliseen keskusteluun laite ei pysty. Puhe on ainakin toistaiseksi alkeellista.

Esittelyn lopuksi robotti lähtee vielä sylikierrokselle ja moni vanhus ilahtuu, kun Lydia kysyy ystävällisesti lupaa antaa pusun poskelle.