Onnelin ja Annelin nukkekoti on malliharrastajan taidonnäyte

Onnelin ja Annelin talvi -elokuvassa tärkeä nukkekoti oli vaativa haaste kokeneelle nukkekotiharrastajalle. Isolla valkokankaalla pienoisesineet ovat valtavina suurennoksina. Vaaksanheimon pikkuväen tilapäiskodin esineet olivat tunnettuja kotien tuotteita, joista täytyi saada täsmälliset pienoismallit.

elokuvat
Nukkekotitaituri Maria Malmström näyttää Onnelin ja Annelin talveen kokeeksi tehtyä Tapiovaaran Lukki-tuolia 1:10.
Markku Karvonen / Yle

Onnelin ja Annelin talvi -elokuvassa pikkuinen Vaaksanheimon perhe on menettänyt kotinsa. Tilapäinen sija vaaksanmittaiselle perheelle löytyy Onnelin ja Annelin nukkekodista.

Elokuvaa varten Vaaksanheimojen näyttelijät kuvattiin lavasteessa, jossa esineet olivat 1:1 mittakaavassa. Kun Onnelin ja Annelin kohtauksissa näytettiin tyttöjen nukkekotia, niin siellä täytyi olla täsmälleen samat esineet pienoiskoossa, mittakaavassa 1:10.

Onnelin ja Annelin nukketalon pienet matkalaukut
Pienet matkalaukut ovat esimerkki kymmenistä esineistä.Maria Malmström

Elokuvan nukkekotia varten tarvittiin niin taidokas tekijä, että hän pystyi vaativaan työhön. Näppäräsorminen tekijä löytyi Tammelasta. Maria Malmström on tunnettu etenkin nukkekoti Väinölästä sekä siihen liittyvistä kirjoista, blogista, nettisivuista ja esineiden tekotapojen kehittelystä.

Katsojaa hämätään kuvaleikkauksin

Itse talon valmisti Kannustalo, mutta sen sisustamisen sähköineen, lattiapintoineen, tapetointeineen ja maalauksineen teki puolestaan Maria Malmströmin mies.

Maria itse valmisti kaikki ne esineet, joita Vaaksanheimot tarvitsivat. Eli huonekalut, astiat, tekstiilit, ruokatarpeet ja erilaista pikkutavaraa.

Onnelin ja Annelin nukketalon pieni kauha.
Onnelin ja Annelin nukkekodin pieni kauha ja sen esikuva.Maria Malmström

– Elokuvassa hämätään katsojaa leikkaamalla kahta mittakaavaa ristiin eli näyttelijöitä lavasteessa ja taas nukkekotia esineineen. Välillä ollaan lavasteessa, välillä taas otetaan nukkekodista jokin esine, kertoo Maria Malmström.

– Nukketalossa on muun muassa nojatuoleja, sohva, keittiön kalusteet, Arabian kahvikuppeja, kirjahyllyjä sekä esimerkiksi vanhan ajan hella, joka oli hyvin vaativa tehdä, Malmström kertoo.

Onnelin ja Annelin nukketalon pieni piano
Nukkekodissa on myös pieni piano.Maria Malmström

Valkokankaalla Marian tekemät pikkuruiset esineet näkyvät isoina suurennoksina.

– Minua jännitti etukäteen kauheasti kestävätkö esineet lähikuvaa, koska kaikki pienikin näkyy. Piti tehdä todella tarkkaa ja huolellista työtä.

Tussilla tekstiilejä ja puusta huonekaluja

Ennen nukkekodin esineiden askartelua Maria Malmström kävi Helsingissä mittaamassa lavasteista Vaaksanheimon kodin esineet ja sai niistä sekä mittoja että kuvia.

– Sen jälkeen pienensin ne oikeaan mittakaavaan ja lähdin miettimään tekotapoja miten ne voi tehdä. Kaikkea en voinut edes pienentää. Lavasteissaoli muun muassa jyrsinsaumoja ja liitoksia, joiden jäljiltteleminen ei onnistunut annetussa aikataulussa.

Onnelin ja Annelin nukketalon pieni nojatuoli
Onnelin ja Annelin nukkekodin nojatuoli on vielä työn alla.Maria Malmström

Kankaiden tekstiilit olivat hankalia, ja kokeilemalla piti löytää oikean sävyinen kangas, jonka sävy näyttää oikealta eri etäisyyksiltä katsottuna. Kauempaa katsottuna yleisilme vaikuttaa tummemmalta.

– Näin vasta kutsuvierasnäytännössä miten hyvin mittakaavojen vaihtaminen toimii. Kerran parahdin ääneen, kun Onnelille ja Annelille tarjotaan pieniä vastaleivottuja pullia. Kuvan vaihdoksessa huomasin, että raesokerini olivat liian suuria!

Kuin oikea suomalainen koti

Nukkekotiharrastaja Maria Malmström kertoo, että muista hänen tekemistään töistä tämä tilaus erosi siten, että Marian omissa esineissä näkyy mielellään elämisen ja käytön jälki.

– Nyt kaiken piti olla täsmälleen mallin mukaan. Vaaksanheimojen asunto on kyllä hyvin kodinomainen. Siellä on muun muassa mainittuja Arabian astioita, Artekin Mademoiselle-keinutuoli, Lukki-tuoleja, ja muita tunnettuja esineitä, joita kodeissa on, mutta joita nukketaloissa ei näe. Se näytti oikealta kodilta.

– Kun lopulta Vaaksanheimot tarvitsevat uuden kotitalon, se piti rakentaa. Lavastajalla oli siihen luonnos, millaisen elokuvaryhmä halusi. Se tuotti päänvaivaa, koska talo piti viedä paloina metsään kuvauksiin ja saada se siellä koottua, mutta tähän taloon ei kamera mene sisälle. Pitääkö se joskus vielä sisustaa? Huh, en uskalla edes vielä ajatella sellaista, nauraa Maria Malmström.