1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Ruotsin politiikassa dramaattinen käänne – kristillisdemokraatit hylkää budjettisopimuksen

Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson sanoo Twitterissä, että puolue nostaa epäluottamuslauseen hallitusta vastaan heti ensi viikolla.

Ruotsin vähemmistöhallitus ja oppositio esittelivät joulukuun sopimuksen 27. joulukuuta 2014. Tarkoituksena oli estää uusintavaalit. Porvarioppositio lupasi tukea jatkossa hallituksen budjettiesityksiä. Kuvassa puolueiden puheenjohtajat: ympäristöpuolueen Gustav Fridolin ja Åsa Romson (vas.), sosiaalidemokraattien Stefan Löfven, maltillisen kokoomuksen Anna Kinberg Batra, keskustapuoluee Annie Lööf, kansanpuolueen Jan Björklund ja kristilisdemokraattien Göran Hägglund. Kuva: Maja Suslin / EPA

Ruotsin kristillisdemokraattinen puolue hylkää niin kutsutun joulukuun sopimuksen, eli se saattaa jatkossa äänestää vähemmistöhallituksen budjettiesityksiä vastaan ja lamauttaa hallituksen päätöksentekokyvyn, kertoo ruotsalainen media. Päätös syntyi vastoin puoluehallituksen tahtoa.

Joulukuun sopimuksessa puna-vihreä hallitus ja porvarioppositio sopivat, että ne helpottavat vähemmistöhallitusten budjettien läpimenoa. Sopimus syntyi, kun vaalit voittaneen sosiaalidemokraattien ensimmäinen budjetti oli kaatunut, ja uusintavaalit uhkasivat. Tavoitteena oli paitsi estää uusintavaalit, myös torjua maahanmuuttovastaista ruotsidemokraatit-puoluetta käyttämästä vaa´ankieliasemaansa.

Kristillisdemokraatit on äänestänyt sopimuksen kumoon luvuin 151–103 puoluekokouksessaan perjantaina. Aloitteen joulukuun sopimuksen hylkäämiseen teki puolueen nuorisojärjestö.

– Joulukuun sopimus on kaatunut. Tämä on Ruotsin poliittista historiaa. Palautamme järjestyksen politiikkaan, kristillisdemokraattinen nuorisojärjestön puheenjohtaja Sara Skyttedal kuvaili sanomalehti Dagens Nyheterille.

– Joulukuun sopimus osoitti äänestäjien halveksuntaa. Nyt on aika palauttaa äänestäjien luottamus meihin, Skyttedal sanoi.

Puolueen puheenjohtaja Ebba Busch Thor halusi, että puolue pysyisi joulukuun sopimuksessa. Hän on toiminut puolueen puheenjohtaja vasta noin puoli vuotta.

– Olen ollut selväsanainen siitä, mitä pidän viisaana, nimittäin joulukuun sopimuksessa pysymistä. Mutta olen myös ollut selväsanainen siitä, että jäsenten pitää saada sanoa mielipiteensä asiasta, Busch Thor sanoo Svenska Dagbladetissa (siirryt toiseen palveluun).

Hänen mukaansa kristilliset pysyvät kuitenkin porvariallianssissa, joka muodostettiin ennen vuoden 2006 valtiopäivävaaleja. Tiiviin yhteistyön tarkoituksena oli tarjota hallitusvaihtoehto sosiaalidemokraateille. Allianssi hallitsikin Ruotsia vuosina 2006–2014.

Muiden porvaripuolueiden puoluejohtajat ovat illan aikana todenneet, että kristillisdemokraattien päätös merkitsee joulukuun sopimuksen päättymistä. Kansanpuolueen puheenjohtaja Jan Björklund uskoo, että Ruotsia voi uhata poliittinen kaaos.

Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson on kuitenkin Twitterissä pitänyt päätöstä hyvänä.

– Jätämme epäluottamuslauseen valtiovarainministeriä vastaan ensi viikolla. On aika uusintavaaleille, Åkesson twiittasi.