1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Virtuaalilasit päähän ja Japaniin – suomalaiskeksintö antaa kuntoilulle maiseman

Suomalainen liikuntasimulaattori yhdistää virtuaaliympäristöt ja liikunnallisen pelaamisen osaksi perinteistä harjoittelua. Nyt aika on kypsä murtautua kansainvälisille markkinoille.

Kuva: Arto Loukasmäki / Yle

Kajaanilainen liikuntasimulaattori Athene Exergaming (siirryt toiseen palveluun) tuo virtuaaliympäristöt ja pelit osaksi kuntosalilaitetta. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kuntosalilla pyöräillessä, juoksumatolla juostessa tai muuten kuntoillessa voi virtuaalisesti matkata vaikkapa Vuokatissa tai Japanissa.

Uusin innovaatio on kuntopyöräily virtuaalilasit päässä. Tässä kuntoilulaitteessa ei enää puhuta kolmiulotteisuudesta, vaan ollaan siinä tilassa ja paikassa mikä on valittu.

– Tiedän kaikki maailmalla olevat vastaavat laitteet ja menemme tässä eturintamassa, kenties jopa ensimmäisinä. Virtuaalimaisemamme ovat sellaisella tasolla, mitä kilpailijoilla ei vielä ole ja meillä on myös muita ominaisuuksia, joita pystymme liittämään mihin tahansa olemassa olevaan laitteeseen. Näitäkään ei ole muilla tarjota, paljastaa CSE Entertainment Oy:n toimitusjohtaja Veli-Matti Nurkkala. 

– Näihin virtuaalilaseihin suhtauduin pitkään skeptisesti, että mitähän ne tuovat tullessaan. Nyt kaksi viikkoa sitten saatiin yhdistettyä nämä kovasti hypetystä saaneet Oculus Rift -virtuaalilasit laitteisiimme. Olen innoissani siitä mitä tämä tuo tullessaan, kun lasit tulevat myyntiin ja tuotteemme tukevat niitä.

Esimerkiksi sopimusasiat vievät melkoisesti aikaa.

Veli-Matti Nurkkala

Kuntoilun lisäksi Athene Exergaming on kehittänyt myös kuntoutuslaitteita, joilla halutaan tuoda iloa, hauskuutta ja motivaatiota tylsään kuntoutukseen. Athenen kehitystyö käynnistyi Kajaanin ammattikorkeakoulun tutkimus- sekä tuotekehitysprojekteissa ja mukana on ollut suuri joukko ihmisiä lukuisia yrityksiä sekä Jyväskylän ja Oulun yliopistot.

Athene-tuotteita suunnittelee ja valmistaa Kajaanilainen CSE Entertainment.

Ovet avoinna kansainvälisille markkinoille

Näillä meriiteillä Athene Exergaming on tähdännyt kansainvälisille markkinoille viimeiset kolme vuotta.

– Helppoa se ei ole. Kolmen vuoden ajan olemme rakentaneet kansainvälistä verkostoa, olemme tavanneet ihmisiä ja selvittäneet ketkä ovat oikeanlaisia kumppaneita, sanoo Veli-Matti Nurkkala.

– Jos Kajaanista lähdemme myymään tuote kerrallaan, niin kovin pitkälle emme pääse. Tarvitsemme jälleenmyyjiä ja kansainvälisiä kumppaneita, jotta voimme kansainvälistyä, ja Athene löytyy kuntosaleista ja kuntoutuskeskuksista eri puolilta maailmaa.

Tiedän kaikki maailmalla olevat vastaavat laitteet ja menemme tässä eturintamassa, jos ei ensimmäisenä.

Veli-Matti Nurkkala

Kansainvälistymisen myötä yhtiö on törmännyt myös monenlaisiin uusiin asioihin.

– Esimerkiksi sopimusasiat vievät melkoisesti aikaa. Ne ovat asioita, joita pitää miettiä laajasti monien vuosien päähän, jos vaikka jälleenmyyjän kanssa tiet eroavat, miten sitten toimitaan olemassa olevien asiakkaiden kanssa.

Pienelle yritykselle lakimiesten kanssa toimiminen on iso haaste.

– Tässä Kainuun Edun Kasvua Kainuuseen -hanke on pystynyt auttamaan yritystämme selviämään lakimiesten kustannuksissa, kertoo CSE Entertainment Oy:n toimitusjohtaja Veli-Matti Nurkkala.