1. yle.fi
  2. Uutiset

Mariefredissä ei kukaan enää kerjää

He tekivät mahdottomasta totta – hankkivat töitä romanikerjäläisille. Nyt heille soittelee koko Ruotsi.

Yle maailmalla
Elena Tudor
Aikaisemmin Elena Tudor (oik.) kerjäsi tässä. Nyt hän on tullut kaupunkilaisten kanssa tutuksi.Ingemo Lindroos

Malli on yksinkertainen. Facebookissa on ryhmä nimeltä "Jobb till EU-migranter i Mariefred", työtä EU-siirtolaisille Mariefredissä. Sen kautta kuka tahansa voi ilmoittautua mukaan ja tarjota töitä romaniryhmälle.

Ryhmän kautta on työllistynyt kuusi romania, jotka ennen kerjäsivät Mariefredin kaduilla. Idea syntyi Mariefreds Tidning -paikallislehdessä sen jälkeen, kun toimitus oli vieraillut romanikerjäläisten kotiseudulla.

– Silloin ymmärsimme, miten suuri puute heillä on kaikesta, päätoimittaja Anna Löfving sanoo.

Hän kokosi ryhmän vapaaehtoistyöntekijöitä ja perusti työnantajaringin. Yli kaksi sataa henkilöä on ilmoittanut voivansa työllistää romaneja.

Työstä maksetaan kahdeksan euroa tunnilta. Tulo on verovapaata, kun kotitalous maksaa työntekijälle alle tuhat kruunua eli noin 110 euroa.

Anna Löfving
Anna Löfving loi Mariefred-mallin.Ingemo Lindroos

Mehuja ja hilloja myynnissä torilla

Kesällä ja alkusyksystä töitä on riittänyt. On maalaus- ja rakennustöitä, puutarhatöitä ja marjanpomintaa.

Halonhakkuu on täydessä käynnissä Rolf Anderssonin pihalla. Hän on palkannut kolme työntekijää pilkkomaan ja pinoamaan halkoja. Sen jälkeen rapistunut halkovaja on tarkoitus purkaa.

– Olemme juuri muuttaneet ja meillä on paljon tehtävää. Minulle apu kyllä kelpaa ja samalla voin auttaa heitä taloudellisesti, Andersson sanoo.

Hillopurkkeja myynnissä.
Elena Tudor myy hilloja kaupan edessä.Ingemo Lindroos

Kun töitä ei jonakin päivänä ole, Elena Tudor tai joku hänen sukulaisistaan myy hilloja ja mehuja kaupan edessä. Ne on valmistettu romanien poimimista marjoista. Etiketeissä lukee "Romerna har rest sig", romanit ovat päässeet jaloilleen.

– Kun emme istu tässä myymässä, olemme poimimassa mustikoita ja puolukoita. Olen myös pessyt ikkunoita ja siivonnut – sellaista, mitä naiset voivat tehdä, Elena Tudor sanoo.

Pian nähdään, kuinka hyvin projekti kantaa talvisaikaan.

– Toivomme ja uskomme, että tämä porukka on oppinut tuntemaan monia ihmisiä Mariefredissä, ettei kenenkään tarvitse olla peloissaan tai epävarma siitä, millaisia ihmisiä he ovat. Toivomme, että heillä olisi enemmän mahdollisuuksia, Anna Löfving sanoo.

Ei ole varmaa, toimisiko malli isommissa ympyröissä

Nykyään kukaan ei kerjää Mariefredissä. Kerjäläisille tarjotaan töitä ryhmässä tai he päättävät jatkaa muualle.

Projekti on edennyt niin, että Anna Löfving aikoo perustaa henkilöstönvuokrausyrityksen. Sen työntekijät saisivat henkilötunnuksen. Yritys voi myös maksaa mahdolliset palkkaverot.

Kun sana Mariefred-mallista levisi, alkoi eri puolilta Ruotsia tulla puheluja päivittäin. Moni haluaisi tehdä jotain vastaavaa. Toimintaa kannattelee kuitenkin paljon vapaaehtoisten palkaton työ.

Voiko mallista tulla kannattava ja voiko sitä laajentaa?

– Loppujen lopuksi niiden pitäisi maksaa, jotka romaneja työllistävät. Tai sitten tarvitaan avustuksia tai verohelpotuksia, Löfving sanoo.

Hänen tarkoituksenaan on saada ihmiset huomaamaan, että romaneja voi palkata siinä missä muitakin EU-siirtolaisia. Esimerkiksi rakennustyöntekijöitä tulee paljon Puolasta ja muista EU-maista töihin Ruotsiin.

Nicolae Tudor
Nicolae Tudorin kotona odottaa kymmenen lasta, viisi omaa ja viisi edesmenneen sisaren. Ingemo Lindroos

Henkilötunnus avaa ovia

Henkilötunnuksen saaminen on alku Nicolae Tudorillle.

– Toivottavasti tulevaisuudessa saan pysyvän työpaikan. Kun saan henkilönumeron, voin löytää isomman työn, Nicolae Tudor sanoo.

Kotona odottaa kymmenen lasta, viisi omaa ja viisi edesmennen sisaren. Tarkoitus on kerätä tarpeeksi rahaa remonttiin tai uuteen parempikuntoiseen taloon.

Hans Holmberg näyttää maalausprojektia.
Hans Holmberg näyttää maalausprojektia.Ingemo Lindroos

Seuraavana päivänä odottaa työmaa Hans Holmbergin luona. Ulkorakennus maalataan ja ovista pitää raapia vanha maali pois. Holmberg lupaa töitä myös jatkossa.

Hänen mielestään tuntuu paremmalta maksaa palkkaa kuin antaa rahaa kerjäläiselle.

– Sen lisäksi opin tuntemaan heidät. Teemme töitä yhdessä viikottain, ehkä kuukausittain. Se on hienoa! Holmberg sanoo.

Ingemo Lindroos
Svenska Yle

Lue seuraavaksi