Väkivaltaisuudet levisivät Gazan kaistalle – Israelin armeija tappoi kuusi palestiinalaista nuorta

Tuorein väkivallan aalto israelilaisten ja palestiinalaisten välillä alkoi noin kolme viikkoa sitten.

Ulkomaat
Palestiinalaisnuoret kantavat haavoittunut mielenosoittajaa turvaan Israelin tulitukselta Gazan ja Israelin välisellä rajalla 9. lokakuuta 2015.
Palestiinalaisnuoret kantavat haavoittunut mielenosoittajaa turvaan Israelin tulitukselta Gazan ja Israelin välisellä rajalla 9. lokakuuta 2015.Mohammed Saber / EPA

Israelilaisten ja palestiinalaisten väliset väkivaltaisuudet ovat levinneet Gazan kaistaleelle perjantaina. Ainakin kuusi palestiinalaista poikaa ja nuorta miestä on kuollut ja 50–80 on haavoittunut. Uutistoimistojen tiedot haavoittuneiden määrästä poikkeavat toisistaan.

Israelin armeijan joukot avasivat tulen Gazan kaistaleella mieltään osoittavaan väkijoukkoon iltapäivällä. Armeijan tiedottajan mukaan 200 hengen väkijoukko tuli liian lähelle Israelin raja-aitaa, ja väkijoukosta heiteltiin kiviä ja palavia renkaita kohti Israelin turvallisuusjoukkoja.

Israelin turvallisuusjoukkojen tulituksessa viisi 15–20-vuotiasta poikaa ammuttiin kuoliaaksi. Kuudes mies ammuttiin erillisessä tapauksessa Etelä-Gazassa. Palestiinalaisjärjestö Hamasin johtaja Ismail Haniyeh on kehottanut palestiinalaisia uuteen kansannousuun, intifadaan.

– Se on ainoa polku, joka johtaa vapautumiseen. Gaza täyttää roolinsa Jerusalemin intifadassa, ja se on enemmän kuin valmis yhteenottoon, Haniyeh sanoi.

Kiihtyvä väkivallan kierre on herättänyt pelkoa palestiinalaisten kolmannesta intifadasta. Ensimmäinen intifada käynnistyi vuonna 1987 ja toinen 2000.

Israel ja palestiinalaiset ovat käyneet Gazan kaistaleella kolme sotaa vuodesta 2008 lähtien. Kesän 2014 sodassa kuoli 2 200 ihmistä ja 100 000 jäi kodittomaksi.

Tuorein väkivallan aalto israelilaisten ja palestiinalaisten välillä alkoi noin kolme viikkoa sitten. Kiista leimahti Jerusalemin sydämessä Al-Aqsan moskeijalla. Palestiinalaiset ovat tehneet useita puukotusiskuja israelilaisia vastaan. Tällä viikolla puukotuksia on ollut ainakin 13.

Tähän mennessä väkivaltaisuudet ovat rajoittuneet Itä-Jerusalemiin ja Länsirannalle, mutta nyt ne siis levisivät myös Gazan kaistaleelle. Se sijaitsee Israelin ja Egyptin välissä.

Lähteet: AFP, Reuters, AP