1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Terveysjärjestöt: Ukraina on ollut piittaamaton polion torjunnassa

Poliovirus voi pahimmillaan aiheuttaa aivokalvontulehduksen tai halvauksen.

Pakistanilaistyttö sai poliorokotteen Chamanissa, lähellä Afganistanin rajaa 22. toukokuuta 2015. Kuva: Akhter Gulfam / EPA

Maailmanlaajuiset terveysjärjestöt ovat syyttäneet Ukrainaa myöhäisestä ja tehottomasta reagoimisesta Euroopan ensimmäisiin poliotartuntoihin vuoden 2010 jälkeen. Maailman terveysjärjestö WHO kertoi syyskuun alussa, että Ukrainassa oli todettu kaksi poliotapausta.

Kolmen terveysjärjestön, WHO:n, Unicefin ja USAID:n mukaan, Ukrainan viranomaiset ovat tehneet vain vähän tai ei mitään polio-viruksen leviämisen estämiseksi. Ne varoittavat, että viranomaiset vaarantavat jopa 1,8 miljoonan lapsen terveyden.

– Mikään muu maa maailmassa ei ole yhtä hirveässä tilanteessa, eikä osoita yhtä suurta piittaamattomuutta lasten suojelemiseksi lastentaudeilta, Ellyn Ogden Yhdysvaltain kansainvälisen kehityksen toimistosta (USAID) sanoi.

– Ukrainan lapsia ei ole rokotettu poliota vastaan vuoden 2008 jälkeen.

WHO ja Unicef varoittavat polioepidemian puhkeamisen mahdollisuudesta, mikäli Ukraina ei välittömästi aloita maanlaajuista rokotuskampanjaa. Unicef on välittänyt Ukrainaan 3,7 miljoonaa rokotetta, jotka Kanada on rahoittanut.

Ukrainan terveysministerin mukaan ensimmäisten rokotteiden varastointiolosuhteissa on ollut epäselvyyksiä, eikä rokotteita siksi ole otettu käyttöön. Hän lupasi kuitenkin, että rokotekampanja aloitetaan perjantaina.

Poliovirus voi pahimmillaan aiheuttaa aivokalvontulehduksen tai halvauksen. Se tarttuu pääasiassa alle 5-vuotiaisiin lapsiin.