HS: Puolustusvoimille lisää leikkauksia

Puolustusvoimien raju kulukuuri kiihtyy ja säästövelvoitetteet kasvavat, paljastaa lauantain Helsingin Sanomat. HS näki Pääesikunnan salaisen suunnitteluohjeen säästöjen yksityiskohdista.

Kotimaa
Hävittäjä ilmassa.
Tiia Korhonen / Yle

Helsingin Sanomien (siirryt toiseen palveluun) mukaan Puolustusvoimat joutuu karsimaan toimintaansa rajusti vuosina 2016–2020. Syynä on toimintamenojen nopeasti lisääntyvä rahoitusvaje. Rahoitusvajetta syventää uuden hallituksen kehyspäätös, joka pakottaa puolustusvoimat lisäleikkauksiin. Myös kustannustason nousu ajaa säästöihin.

Käytännössä säästöt merkitsevät, että Hornetit ja ja NH90-helikopterit ovat vähemmän ilmassa ja myös sotalaivojen partiointi merellä vähenee. Satoja virkoja jää täyttämättä ja varusmiehiä kouluttavien sopimussotilaiden määrä vähennetään.

Puolustusvoimat joutuu siirtämään ensi vuonna materiaalihankinnoista 50 miljoonaa euroa ja vuodesta 2017 alkaen 78 miljoonaa euroa vuosittain.

Henkilöstön määrä laskee eurotalkoissa vääjäämättä. Tavoite on saada aikaan 60 miljoonan euron säästöt henkilöstömenoissa vuosina 2016–2020. Joka paikasta ei tingitä, sillä materiaalihankinnoista varoja siirretään kyberpuolustuksen kehittämiseen.