1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tiskijukka sen tietää: "Salsaaja ei pakolaisia pelkää "

Tampereen salsayhdistys nostatti jalkaa Tullikamarilla lauantaina. Latinalais-amerikkalaisilla rytmeillä haluttiin auttaa ilman vanhempiaan Suomeen tulleita alaikäisiä turvapaikanhakijoita.

Kotimaan uutiset
Tampereen Tullikamarilla tanssitaan salsaa.
Tampereen Tullikamarilla salsattiin lauantaina hyvästä syystä.Matti Vikman / Yle

Tullinkamarin Klubilla oli lauantaina tunnelmaa. Paikalle oli kerääntynyt kymmenittäin salsan ystäviä, jotka halusivat auttaa Suomeen tulleita pakolaislapsia.

Avulle on tarvetta, koska lapset ovat tulleet maahan ilman vanhempiaan. Tapahtuman tuotto lahjoitettiin lyhentämättömänä Tampereen Rantaperkiöön perustetulle ryhmäkodille.

Lipunmyyjiä Tampereen Tullikamarilla.
Mia Hilosuo järjesteli hyväntekeväisyystapahtumaa Tullikamarilla.Matti Vikman / Yle

– Halusimme auttaa Suomeen yksin tulleita lapsia, koska he ovat erityisen haavoittuvia, kertoo mediayhteishenkilö Mia Hilosuo Tampereen salsayhdistys Azúcarista.

Hyväntekeväisyystapahtumassa oli tarjolla aamiaisen lisäksi tanssiesityksiä ja -opetusta. Järjestäjät toivottivat tervetulleiksi myös ne, joilla ei ollut aiempaa kokemusta latinalais-amerikkalaisista rytmeistä.

Tiivis yhteisö

Tullikamarille virtasi väkeä heti kun ovet avautuivat lauantaina aamupäivällä. Monet olivat ostaneet 15 euron lipun etukäteen. Mia Hilosuon mukaan paikka oli lähes loppuunmyyty.

– Tuloilla voidaan hankkia vaikka urheiluvälineitä, joita ryhmäkodilla ei ole varaa ostaa, Mia Hilosuo toteaa.

Naine istuu kahvilassa penkillä, taustalla ihmisiä.
Tampereella on Eija Mertaman mukaan melko iso salsa-yhteisö.Matti Vikman / Yle

Tamperelaisella Eija Mertamalla on salsaamisesta kolmen vuoden kokemus. Hänen mukaansa Tampereella on paljon latinalais-amerikkalaisten tanssin harrastajia, joita yhdistää myös halu auttaa.

– Mainio idea, tuntuu hyvältä päästä osallistumaan yhteisöllisesti turvapaikanhakijoiden auttamiseen, Eija Mertama sanoo.

Kulttuurit tutuiksi

Alkurytmit kuultiin heti aamiaistarjoilun aikana. Niitä tarjosi Azúcarin tiskijukka Kari Salonen, taiteilijanimeltään Caribe.

Mies kertoo pyörittäneensä levyjä siitä lähtien kun yhdistys perustettiin vuonna 2003. Yhdistyksellä on toimintaa viikoittain, esimerkkinä hän mainitsee kesäsalsat Laikunlavalla Tampereella.

Tiskijukka tanssiravintolassa levyjensä äärellä kuulokkeet korvillaan.
Dj Caribe pyöräytti tuhdit salsarytmit aamiaisvieraiden iloksi.Matti Vikman / Yle

Yhtenä harrastuksen hienona piirteenä hän mainitsee sen, että salsa tarjoaa mahdollisuuden tutustua vieraisiin kulttuureihin. Kari Salosen mukaan harrastajat näkevät rikkauden, jota Kuubasta ja muualta maailmasta on Suomeen tullut.

– Eri kulttuurit tulevat tutuiksi tanssin kautta, joten voidaan sanoa etteivät salsan harrastajat pelkää pakolaisia, dj Caribe naurahtaa.

Lue seuraavaksi