Soini: Perussuomalaisia ei johdeta torikokouksilla, ylimääräistä kokousta ei pidetä

Perussuomalaisten kansanedustajan Vesa-Matti Saarakkalan eilisestä ulostulosta on tullut kymmeniä kielteisiä palautteita, sanoi ulkoministeri, perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini Ylen Ykkösaamussa.

politiikka
Timo Soini Ylen Ykkösaamussa lauantaina.

Perussuomalaisia ei johdeta torikokouksilla eikä huutoäänestyksillä, sanoo ulkoministeri, perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini.

Soini kommentoi asiaa Ylen Ykkösaamussa tänään lauantaina.

Hänen mukaansa puolueen kansanedustajan Vesa-Matti Saarakkalan ulostulosta on tullut kymmeniä kielteisiä palautteita. Saarakkala kertoi eilen perjantaina eroavansa perussuomalaisten eduskuntaryhmästä, jos yhteiskokousta hallituksessa jatkamisesta ei järjestetä.

Perussuomalaisten kolmas varapuheenjohtaja Sebastian Tynkkynen vaati asiasta kokousta alkuviikolla.

Soini vakuutti Ykkösaamussa, että "kentän huoli otetaan vakavasti" ja "niin tehdään jatkossakin", vaikka ylimääräistä kokousta ei hänen mukaansa järjestetäkään.

– Varapuheenjohtajalla on sananvapaus, mutta tätä puoluetta ei johdeta kolmannen varapuheenjohtajan paikalta.

– Meitä ei voi johtaa julkisuuden kautta keräilemällä listoja. Ylimääräistä kokousta ei pidetä. Puoluehallitus päättää näistä asioista puoluehallituksessa, hän sanoi. Hänen mukaansa "puolue käsittelee näitä asioita, mutta ei niin, että haukutaan omaa puoluetta julkisuudessa".

Omia ei jätetä, ei etenkään silloin, kun on vaikea tilanne. Jos sanottavaa on, sanotaan suoraan.

Timo Soini

Soini sanoi, ettei hän itse ole kääntänyt takkiaan hallituksessa. Perussuomalaiset on ollut hallituksessa nelisen kuukautta, ja neljä vuotta on se aika, jona asiat on määrä panna kuntoon, hän totesi. Tämä ei käy Soinin mukaan sormia napsauttamalla, "mutta suunta on oikea".

– Omia ei jätetä, ei etenkään silloin, kun on vaikea tilanne. Jos sanottavaa on, sanotaan suoraan, silmän tasalta, eikä julkisuuden kautta. Tämä on sellainen tapa ja tyyli, jonka toivon perussuomalaisissa säilyvän.

– Sananvapaus on, arvostella voi, mutta jos katson viime vaalikautta ja esimerkiksi Jutta Urpilaista (sd.) – hänellä oli lähellä varapuheenjohtaja ja jotain muita, jotka jatkuvasti arvostelivat ja kalvoivat häntä. No, mitä tapahtui? Puheenjohtaja meni vaihtoon, ja SDP menetti vaaleissa kahdeksan kansanedustajaa. Kaikista pahinta myyräntyötä on se, että valheellisin perustein väittää puolueen politiikkaa toisenlaiseksi kuin se on, Soini sanoi.

"Ryhmä päättää Immosesta"

En lärvi asioita julkisuuden kautta. En tässä enkä muuallakaan.

Timo Soini

Soinilta kysyttiin Ykkösaamun haastattelussa myös perussuomalaisten kansanedustajasta Olli Immosesta.

Immonen erosi perussuomalaisten eduskuntaryhmästä määräaikaisesti alkusyksystä. Hän pyysi eroa lokakuun puoliväliin asti. Päätöstä Immonen perusteli työrauhan saavuttamisella.

Immosen Facebook-kirjoituksesta nousi kesällä kohu. Englanniksi kirjoitetussa tekstissä Immonen kertoi muun muassa unelmoivansa vahvasta kansakunnasta, joka voittaa painajaisen nimeltä monikulttuurisuus.

Soinin mukaan Immosen tapauksesta päättää puolueen eduskuntaryhmä. Soini totesi, että hänellä on oma mielipiteensä asiasta, mutta aikoo kertoa sen ensin ryhmälleen.

– En lärvi asioita julkisuuden kautta. En tässä enkä muuallakaan.

Soini korosti, että vaaleilla valitut edustajat päättävät asiasta, "ei Timo Soini".