Soini: Hallitsematon maahanmuutto saatava kuriin

Poikkeuksellinen tilanne vaatii poikkeukselliset toimet, Soini sanoo.

politiikka
Timo Soini Ylen Ykkösaamussa lauantaina.

Maahanmuutto on koko Euroopassa ryöstäytynyt käsistä, perussuomalaisten puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini sanoo.

– Ei kukaan ole Suomeen kutsunut, perussuomalaiset kaikkein vähiten, 20 000–30 000 turvapaikanhakijaa. Se johtuu siitä, että Euroopan unioni ei noudata omia sääntöjään, Timo Soini kommentoi TV1:n Ykkösaamussa.

– Kun perussuomalaiset ovat nyt hallituksessa, meillä on mahdollisuus ja mandaatti saada näihin asioihin muutoksia, Soini sanoo.

Poikkeuksellinen tilanne vaatii kuitenkin poikkeukselliset toimet, Soini jatkaa.

Soini kertoo neuvotelleensa Irakin ulkoministerin kanssa palautussopimuksesta, Ruotsin ulkoministerin Margot Wahlströmin kanssa siitä, miten kauttakulkuun saadaan tulppa. Lisäksi ensi maanantaina EU:n ulkoministerit neuvottelevat Luxemburgissa ns. hotspoteista, eli kauttakulkumaita kuntoon.

Hallitsemattoman maahanmuuton tyrehdyttämiseksi tarvitaan Soinin mukaan pikaisia toimia.

– Tässä on ilmiselviä ongelmia, ja nyt jo, vakavia väkivallantekoja, jotka eivät tietenkään saa kansanryhmiä leimata, mutta ikäviä asioita on tapahtunut, Soini sanoo.

"Ajamme Orpon kanssa samaa päämäärää"

Kysyttäessä mahdollisista ristiriidoista sisäministeri Petteri Orpon (kok.) kanssa, Soini vakuutti ministerien ajavan samaa päämäärää.

– Olemme eri persoonatyyppejä. Tavoite on sama, hallitus noudattaa ohjelmaansa tässä suhteessa ja ajaa tiukennuksia.

Tavoitteena on Soinin mukaan saada maahanmuutto hallintaan ja ihmissalakuljetus loppumaan, ja saada Dublin-sopimus jälleen voimaan.

– Me haluamme niin, että ne päätökset jotka on päämieskokouksessa tehty, eli niin sanottujen trust fundien avulla rahoitetaan pakolaisleirejä, tehdään hotspoteja, eli kootaan pakolais-, ja siirtolais-, ja miten sitten ovatkaan porukoita yhteen. Aivan samaan tapaan, kun meillä on järjestelykeskus Torniossa: rekisteröidään siellä ja sen jälkeen tutkitaan asiat, Soini sanoo.

Soini kokee, että Ruotsin toiminta kauttakulkumaana ei ole hyväksyttävää, mutta muistuttaa, ettei maa ole suinkaan ainoa. Muun muassa Tanska ja Saksa laiminlyövät valvonnan niin, että niistä pääsee Soinin mukaan kulkemaan koko ketjun läpi Suomeen.

Perussuomalaisten puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini vieraili TV1:n Ykkösaamussa lauantaina.