1. yle.fi
  2. Uutiset

Kymmenkertainen maailmanmestari: "Miekkailu ei ole iästä kiinni"

Helsingin Miekkailijoita edustavan Marja-Liisa Somerojan rakkaus lajiin on kestänyt yli 50 vuotta. Someroja on 10-kertainen veteraanien maailmanmestari.

urheilu
Veteraanimestari Marja-Liisa Someroja.
Yle/Ulla Ylönen

Ikinuori Marja-Liisa Someroja vaihtoi nuorena tyttönä pesäpallon miekkailuun.

– Kyllästyin sateessa ja rännässä rämpimiseen. Miekkailu on siisti sisälaji, ja ihastuin siihen heti, kertoo vielä kuluvan vuoden 60-vuotiaiden sarjassa kilpaileva Someroja.

50 vuodessa Somerojan rakkaus lajiin on vain syventynyt.

– Miekkailu saattaa näyttää helpolta, mutta laji on erittäin tekninen, ja kyllä ottelussa hiki tulee, Someroja sanoo.

Haastattelun aikana hän lämmittelee kilpailua varten kevyesti hyppelemällä. Someroja puolustaa Lappeenrannassa suomenmestaruuttaan. Parin viikon päästä edessä ovat veteraanien MM-kisat Ranskan Limoges'ssa.

Lajeina floretti ja kalpa

Helsingin Miekkailijoita edustavalla Somerojalla on yli 20 naisten suomenmestaruutta. Veteraani-ikäisenä hän on saavuttanut lukuisia EM-mitaleita sekä muun muassa 10 maailmanmestaruutta.

Marja-Liisa Someroja kilpailee sekä kalpa- että florettimiekkailussa. Niissä käytetään erilaisia miekkoja, ja osumatkin lasketaan eri tavalla.

– Floretissa otellaan lame-liivi yllä, ja ainoastaan liiviin pistetyt osumat lasketaan. Kalvassa lasketaan kaikki osumat päästä varpaisiin, hän kertoo.

Monikerrospukeutuminen suojaa osumilta

Monikerrospukeutuminen suojaa miekkailijaa vastustajan osumilta. Marja-Liisa Somerojalla on lyhyen takin alla puolivartalosuoja ja rintapanssari. Päähän vedettävän maskin etuosassa on kasvoja suojaava verkko.

Hansikasta käytetään ainoastaan miekkaa pitelevässä kädessä. Kokovalkoiseen asuun kuuluu lisäksi polvihousut ja pitkät sukat.

– Miekkailuasu on joustavaa materiaalia, ja se myötäilee jokaista liikettä. Silloin, kun aloitin, puvut ommeltiin molskista, joka ei ihmeemmin antanut periksi, kertoo Marja-Liisa Someroja.

Ennen ottelua hän yhdistää miekan kahvasta selän taakse kiertävän vartalojohdon eli "körppärin" miekan sähköiseen merkintäjärjestelmään.

Järjestelmä tekee monen tuomarin työt laskemalla osumat, ja piippaamalla aina, kun pisto onnistuu.

Lue seuraavaksi