Soini: Venäjä rauhoitti Ukrainan iskeäkseen Syyriaan

Ulkoministeri Timo Soinin (ps.) mukaan Venäjä rauhoitti taistelut Itä-Ukrainassa ennen kuin se aktivoitui sotilaallisesti Syyriassa.

Ulkomaat
Ulkoministeri (ps) Timo Soini puhui Ylen Ykkösaamussa Helsingissä  10. lokakuuta 2015.
Timo Soini Ylen Ykkösaamussa lauantaina.Roni Rekomaa / Lehtikuva

TV1:n Ykkösaamussa vieraillut Soini arvioi Venäjän valmistautuneen iskuihin Syyriassa "ottamalla pöydästä ikäviä asioita".

– Selvästi oli nähtävissä muutamia päiviä ja muutamia toimenpiteitä ennen kuin Venäjä aloitti iskut Syyriassa.

– Ukraina rauhoittui ja tulitako alkoi pitämään, presidentti Putin puhui ensimmäistä kertaa 10 vuoteen YK:n yleiskokouksessa ja Eston Kohver, Viron suojelupoliisin siepattu työntekijä palautettiin vankeinvaihdolla, sanoi Soini Ykkösaamussa.

Aseiden hiljenemista Itä-Ukrainassa ja Venäjän tukemien kapinallisten viimeviikkoista ilmoitusta luopua Donetskiin ja Luhanskiin suunnitelluista vaaleista pidetään Venäjän myönnytyksenä lännelle. Presidentti Vladimir Putin lupasi kuun alussa tapaamilleen Saksan, Ranskan ja Ukrainan valtionpäämiehille puuttua henkilökohtaisesti Ukrainan tilanteeseen.

Myös virolaisen Eston Kohverin vapauttamista on pidetty Putinin hyväntahdon eleenä lännelle. Kohver vapautettiin kaksi päivää ennen kuin Putin ja Yhdysvaltain presidentti Barack Obama tapasivat New Yorkissa YK:n yleiskokouksen yhteydessä.

Soini: Syyriaan tarvitaan poliittinen ratkaisu

Venäjän on arvioitu iskeneen Syyriassa paitsi Isis-järjestöä, myös al-Assadin hallintoa uhkaavia kapinallisia vastaan.

- Syyrian sotaan ei ole olemassa muuta kuin poliittinen ratkaisu. Siellä on jatkumo Iran, Hizbollah, al-Assad ja Venäjä. Jos näiden kanssa pystyttäisiin sopimaan, niin al-Assadin hallinnon kanssa saataisiin aikaan rauha. al-Assad henkilönä ei kuitenkaan voi jäädä Syyrian johtoon, arvioi Soini.

Soini kertoi keskustelleensa Syyrian ja Ukrainan tilanteesta Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin kanssa YK:n yleiskokouksen yhteydessä. Seuraavan kerran ulkoministerit tapaavat ensi viikolla, kun Lavrov saapuu Ouluun Barentsin alueen euroarktisen neuvoston kokoukseen.

Soinin ja Lavrovin kahdenkeskisen tapaamisen aiheena on mm. Ukrainan ja Syyrian tilanne.

– Ukraina on pudonnut tärkeysjärjestyksestä julkisuudessa uusien kriisien myötä. Ukrainan tilanne on kuitenkin edelleen haava Euroopassa, arvioi Soini.